Aki tíz vagy annál is több alkalommal fogyaszt vörös húst egy héten, annál csaknem 50 százalékkal emelkedik meg az időskori makula degeneráció kialakulásának esélye. A betegség vaksághoz vezet.
Aki azonban háromszor csirkét fogyaszt, az jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.
A makula degeneráció általában 50 éves kor felett jelentkezik, amikor is a szem erei elpattanhatnak. Emiatt hegek keletkeznek a szemben, ami gátolja a látást. A betegek jelentős részénél ez nem okoz vakságot, mégis vannak olyanok, akik nem tudják ezt elkerülni.
A Melbourne-i Egyetem kutatói 6 700, 58 és 69 év közötti ember adatait tekintették át. A résztvevőket akkor vonták be a kutatásba, amikor még egy korai stádiumban jelentkezett nálunk a betegség.
A kutatók feljegyezték a résztvevők étrendjét, és megállították: míg a vörös húsok rontanak a beteg állapotán, a csirke javít azon.
Rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be