eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Óvatosan a vörös hússal: akár meg is vakulhat tőle!

Idős korára megvakulhat az, aki túl sok vörös húst eszik - figyelmeztetnek ausztrál kutatók, az étel ugyanis növeli a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Aki tíz vagy annál is több alkalommal fogyaszt vörös húst egy héten, annál csaknem 50 százalékkal emelkedik meg az időskori makula degeneráció kialakulásának esélye. A betegség vaksághoz vezet.

Aki azonban háromszor csirkét fogyaszt, az jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.

A makula degeneráció általában 50 éves kor felett jelentkezik, amikor is a szem erei elpattanhatnak. Emiatt hegek keletkeznek a szemben, ami gátolja a látást. A betegek jelentős részénél ez nem okoz vakságot, mégis vannak olyanok, akik nem tudják ezt elkerülni.

A Melbourne-i Egyetem kutatói 6 700, 58 és 69 év közötti ember adatait tekintették át. A résztvevőket akkor vonták be a kutatásba, amikor még egy korai stádiumban jelentkezett nálunk a betegség.

A kutatók feljegyezték a résztvevők étrendjét, és megállították: míg a vörös húsok rontanak a beteg állapotán, a csirke javít azon.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×