eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mérgezett levegőt szívunk be a repülőgépen?

Szennyezett levegőt lélegeznek be az utasok a világ vezető légitársaságainak számos gépén - állítják német tévések, akik elemeztették a légi járatokon vett mintákat. Pilóták is panaszkodtak már, hogy rosszul lettek a levegőtől, s ez legalább egy esetben majdnem katasztrófához vezetett.

Szennyezett levegőt lélegeznek be az utasok a világ vezető légitársaságainak számos gépén. A német ARD tévé munkatársai úgy találták, hogy több repülőn is magas a levegő mérgezőanyag-tartalma.

Az újságírók harminc mintát vettek, amelyeket aztán egy vezető toxikológus, Christian van Netten professzor elemzett. 28 minta tartalmazott nagy mennyiségben trikrezil-foszfátot (TCP), egy lágyítószert, amely a repülőgépolajban is megtalálható, és amelynek a belégzése álmossághoz, fejfájáshoz, légzési problémákhoz és ideggyógyászati betegségekhez vezethet. Ezt az állapotot a tudósok aerotoxikus szindrómának nevezik.

Szakértők szerint, mióta a levegőt nem szűrik a gépeken, a TCP gyakran bekerül az utastér levegőjébe, leginkább a légkondicionálókon át, így mind a személyzet, mind az utasok belélegzik azt.

2008 februárjában egy svéd pilóta, Neil Gomer elmondta, mennyire gátolta őt a gép vezetésében az, hogy mérgező gázokat lélegzett be, amelyek miatt az utasok is "olyanok lettek, mint a zombik". A Daily Telepraphnak adott nyilatkozatában elmesélte, hogy már majdnem elhányta magát, mire sikerült fölvennie a maszkját, miközben óránként 1000 kilométeres sebességgel repült.

Végül sikerült letennie a gépet, de ha egy pillanattal később veszi fel a maszkját, lezuhanhattak volna. A lap szerint az elmúlt években több száz pilóta jelentette már, hogy probléma van a szennyezett levegővel a fedélzeten.

Tavaly az Ausztrál Civil Repülés Biztonsági Hivatala (CASA) felállított egy tíztagú, független bizottságot, hogy kivizsgálják, előfordulhat-e veszélyes méreg az utasszállítókon. A csapatban szerepeltek orvosok, gyógyszerészek, toxikológusok, és az Új-dél-walesi Egyetem biztosította a hátteret. A bizottság átnézte az összes, a témával kapcsolatos korábbi kutatást, jelentést, cikket is.

Mint a CASA szóvivője, Peter Gibson mondja, annak ellenére, hogy sokan panaszkodnak, tudományosan még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy mérgezett a gépek levegője. Ugyanakkor komolyan veszik a problémát. A kutatás eredményeit 2010-ben publikálják.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×