eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A rémálom is örökölhető

Részben szülői örökség a rémálom, amely miatt sok gyerek sikítozva ébred - derült ki egy friss kutatásból. Az egypetéjű ikrek esetében sokkal gyakoribb, hogy mind a két gyerek rosszat álmodik, mint a kétpetéjűeknél.

A genetikának komoly szerepe van a rémálmok kialakulásában, bár azt még nem tudjuk, pontosan mely gének a felelősek ezért - így összegezte a kutatás eredményét Bich Hong Nguyen, a montreali Sacre-Coeur Kórház alvási rendellenességekkel foglalkozó központjának munkatársa.

A kutatásban 390 ikerpár vett részt, és kiderült, hogy az egypetéjűek esetében sokkal gyakrabban fordul elő, hogy mind a két gyerek rosszat álmodik, mint a kétpetéjűeknél.

Az egypetéjű ikrek genetikailag szinte teljesen azonosak, míg a kétpetéjűek értelemszerűen nem. Éppen azért választanak gyakran kutatási alanyként ikreket, mert genetikai azonosságuk miatt sok információt szolgáltatnak különféle betegségekkel kapcsolatban.

A kutatók azt is elismerik, hogy mivel az ikreket azonosan nevelik, a rémálmok kialakulásában környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. A montreali kutatásban részt vevő ikrek 37 százalékánál tapasztaltak rémálmokat 18 hónapos korban, a probléma azonban egy éven belül teljesen megszűnt a gyerekek felénél.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a genetikai okokkal magyarázható sok esetben az alvajárás, az alvás közbeni beszéd és a rémálom is - ez utóbbiban egy vizsgálat eredménye szerint a 4-9 éves gyerekek 19 százalékának van része.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×