eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hány egészséges éve van még hátra? A svédeknek a legtöbb

Az európai uniós országok között hatalmas különbség van a születéskor várható élettartam, valamint az 50 év felett egészségesen eltöltött évek számát illetően. A leghosszabb, legegészségesebb életre a vizsgált országok lakói közül a svédek számíthatnak.

A Leicesteri Egyetem közreműködésével készült kutatás Nagy-Britannia, Svédország, Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Finnország, Dánia, Észtország és Lettország adatait vetette össze.

Kiderült, hogy a férfiak között leghosszabb életre a svédek számíthatnak, ők átlagosan több mint 80 évig élnek, ráadásul 50 éves koruk felett még több mint 20 évig maradnak egészségesek. A nők között a leghosszabb életre a franciák számíthatnak, 85,4 évig élnek átlagosan, és ötven éves koruk felett is majdnem 20 évig egészségesen.

A férfiak várható élettartama minden országban elmarad a nőkétől. A második legmagasabb mutatókkal ezen a téren Nagy-Britannia rendelkezik, itt 79,5 évig élnek a férfiak, és 69,7 éves korukig maradnak egészségesek. Alig maradnak el tőlük a franciák és a spanyolok, és az osztrák férfiak is majdnem 80 évig élnek, de már csak 64,5 éves korukig egészségesen.

A sor végén a lettek állnak, az ország férfilakossága átlagosan 71,3 évig él és csak 61 éves koráig egészségesen, míg az észtek 72,4 évig, de mindössze 59 éves korukig marad ép a szervezetük.

A nők között árnyaltabb a kép, nem abban az országokban maradnak a legtovább egészségesek az emberek, amelyikben a leghosszabb életre számíthatnak. Dániában például átlagosan 74 éves korukig maradnak egészségesek a nők, ezzel az élen állnak, de a születéskor várható élettartam körükben csak 81,9 év.

Svédországban is több mint 70 éves korukig maradnak egészségesek a nők, és átlagosan 84 éves korukig élnek. Észtországban 80 évig élnek a gyengébbik nem képviselői, de az utolsó húsz évüket betegen élik le, míg Lettországban a nők az átlagot tekintve nem élik meg a 80 éves kort.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×