eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már cukrot sem kapnak a kávéjukba a diákok

Bojkottal fenyegetőznek egy walesi középiskola diákjai, mert sem édesítőt, sem pedig cukrot nem kaphatnak a teájukba és a kávéjukba. Az intézmény környékén található kávézók forgalma természetesen felélénkült.

A Walesi Nemzetgyűlés nemrég az egészséges táplálkozás ösztönzésére és a fiatalkori elhízás elleni harcra akciótervet fogadott el, amelyet ismertetett az iskolákkal. Az irányelvek értelmében az oktatási intézményekből ki kell tiltani a cukrot és az édesítőt, nem lehet az étkezde asztalain só, a büfék kínálatából pedig el kell távolítani a sós nassolnivalókat és az egyéb süteményeket.

A Dél-Walesben található Rhondda városának középiskolája eleget tett a nemzetgyűlés irányelveinek, és közölte diákjaival: sem cukrot, sem pedig édesítőszert nem tehetnek a kávéjukba vagy a teájukba, nem sózhatják az asztalra került ételeket, és a büfében sem tudnak többé egészségtelen ételeket vásárolni.

"Jogunk van ahhoz, hogy megválasszuk, mit eszünk" - háborodott fel az iskola egyik 16 éves tanulója, aki szerint az embereket lehet tanítani az egészséges táplálkozásra, de kényszeríteni nem lehet őket rá.

"Inkább lemegyek a város egyik kávázójába ebédelni, minthogy arra kényszerítsem magam, hogy olyat egyek, amit nem szeretek" - háborodott fel Emma-Jayne Morgan. Az iskola diáktanácsának vezetője szerint az intézményben tanuló 1180 diák arra készül, hogy bojkottálja az iskolai ebédlőt és a helyi kávézókban, valamint gyorsédkezdékben veszik meg az ételt-italt.

Stephen Parry igazgató teljes mellszélességgel támogatja a nemzetgyűlés irányelveit. "Amikor 13 évvel ezelőtt idejöttem, a diákok csak csipszet ettek. Most már sokkal nagyobb a választék, és javult az ételek minősége is" - véli a vezető.

Múlt héten a Marmite nevű, Nagy-Britanniában rendkívül népszerű lekvárszerű készítményt tiltották ki az angol iskolákból. Az indoklás szerint az élesztőgomba-kivonatból készült Marmite egészségtelen. mert túl sok sót tartalmaz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×