eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nőként is elvette a volt feleségét

Újra elvette egykori feleségét a nemváltoztató műtétjét könyvben is megörökítő brit író-újságíró, Jan Morris. Az újabb ceremóniát az első esküvő hatvanadik évfordulóján tartották.

Elizabeth Tuckniss egy életen át kitartott Jan Morris mellett - akkor is mellette maradt, amikor a férfi átoperáltatta magát nővé. Először 1949-ben esküdtek egymásnak örök hűséget, 1972-ben azonban elváltak - Morris ugyanis abban az évben nővé operáltatta magát Marokkóban.

Elizabeth mindig tudta, hogy a férjének meggyőződése: nőnek született - csak egy férfi testébe zárták. Erről könyvet is írt "Egy összekuszált élet örömei" címmel, amelyet egy újabb kötet követett, immár a nemváltoztatásról.

A közvélemény azonban csak most értesült arról, hogy Morris nőként is együtt maradt a feleségével. "Ugyanazzal az emberrel éltem le az életemet. Amikor nővé operáltak, természetesen el kellett válnunk, de azóta is együtt vagyunk" - nyilatkozta az írónő a BBC-nek.

A most 81 éves Morris azt is elárulta, hogy a múlt héten tartottak egy újabb esküvőt.

Morris - még férfiként - ismert újságíró volt Nagy-Britanniában, ő volt az első, aki hírül adta, hogy Sir Edmund Hillary és Tenzing serpa megmászta a Mount Everestet.

Brit történelmi trilógiáját, a Pax Britannicát férfiként kezdte írni - de nőként fejezte be. Egy közvélemény-kutatás szerint a második világháború óta eltelt időszakban a legjobb brit írók listáján az övé a 15. hely.

Morrisnak a feleségétől öt gyermeke született, egyikük, Virginia azonban két hónapos korában meghalt - neki ajánlotta az írónő legújabb könyvét, a Velencét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×