eur:
388.49
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A legfejlettebb országokban is fenyegeti a gyerekeket a "csöndes kór"

Sok amerikai kisgyerek nem jut elegendő D-vitaminhoz, s ennek következtében később gyakran törnek el a csontjaik, az immunrendszerük pedig legyengül - figyelmeztetnek bostoni kutatók.

A bostoni gyerekkórház munkatársai 380, nyolchónapos és kétéves kor közötti gyereket vizsgáltak meg, és azt találták, hogy negyven százalékuk vérében az optimálisnál kevesebb a D-vitamin szintje.

Kevés D-vitaminnal dúsított tejet és vitaminokat kapnak, ráadásul túlsúlyosak - ezek a legfontosabb kockázati tényezők - állapították meg a kutatók az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A Catherine Gordon által vezetett kutatás azt is megerősíti, hogy a D-vitamin megfelelő szintje segít a későbbi betegségek megelőzésében. Gordon "csendes kórnak" nevezte a D-vitamin tartós hiányát, mivel a tünetek eleinte nem feltűnőek.

A D-vitamin fontos az erős csontok kifejlődésében, de kapcsolatot találtak az alacsonyabb rákkockázattal, sőt az artéria- és vesebetegségek csökkent számával is.

A túlsúlyos gyerekek között különösen sok D-vitaminhiányost találtak, ami ráadásul összefüggésbe hozható a diabétesz kialakulásával is. Az anyatejjel táplált csecsemőknek is nagy a kockázata a D-vitamin hiányra, mert bár az anyatej ideális táplálék, D-vitamin tartalma kicsi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×