A bostoni gyerekkórház munkatársai 380, nyolchónapos és kétéves kor közötti gyereket vizsgáltak meg, és azt találták, hogy negyven százalékuk vérében az optimálisnál kevesebb a D-vitamin szintje.
Kevés D-vitaminnal dúsított tejet és vitaminokat kapnak, ráadásul túlsúlyosak - ezek a legfontosabb kockázati tényezők - állapították meg a kutatók az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
A Catherine Gordon által vezetett kutatás azt is megerősíti, hogy a D-vitamin megfelelő szintje segít a későbbi betegségek megelőzésében. Gordon "csendes kórnak" nevezte a D-vitamin tartós hiányát, mivel a tünetek eleinte nem feltűnőek.
A D-vitamin fontos az erős csontok kifejlődésében, de kapcsolatot találtak az alacsonyabb rákkockázattal, sőt az artéria- és vesebetegségek csökkent számával is.
A túlsúlyos gyerekek között különösen sok D-vitaminhiányost találtak, ami ráadásul összefüggésbe hozható a diabétesz kialakulásával is. Az anyatejjel táplált csecsemőknek is nagy a kockázata a D-vitamin hiányra, mert bár az anyatej ideális táplálék, D-vitamin tartalma kicsi.
Magyar érettségi - ezek a feladatok állították kihívás elé a diákokat