eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az aszpirin segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében

A népszerű fájdalomcsillapítók, például az aszpirin vagy az ibuprofen csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét - állapította meg egy amerikai felmérés.

Azt már korábban is megállapították a kutatók, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők jótékonyak lehetnek az időskori leépüléssel járó betegségek megelőzésében.

Egyesült államokbeli kutatók most hat korábbi felmérés eredményeit összegezték, amelyek során több mint 13 ezer ember betegútját követték nyomon. Közülük 820 embernél fejlődött ki az Alzheimer-kór.

A 13 ezer ember között 23 százalékkal kisebb arányban alakult ki a kór azoknál, akik rendszeresen szedtek például aszpirint.

A szer emellett csökkenti a szívinfarktus kockázatát és kulcsszerepet játszhat néhány rákfajta megelőzésében is.

A kutatók ugyanakkor arra is rámutatnak: nem szabad túlzásba vinni a szer fogyasztását, az ugyanis mellékhatással is járhat, például gyomorproblémákat okozhat.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×