eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szívbetegnek ismernie kell az infarktus tüneteit

Sok szívbeteg ember nincs tisztában az infarktus jeleivel, holott kockázatuk ötször-hétszer nagyobb, mint azoké, akiknek nem volt még problémájuk a szívükkel - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Az infarktus tüneteik között lehet hányinger, fájdalom az állkapocsban, mellkasban és a bal karban. A kórházban töltött idő rövidülése, és a külső kezelések felé való elmozdulás csökkentette a páciensek megfelelő felkészítését is - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Kathleen Dracup, a Kalifornia Egyetem munkatársa 3522 pácienst kérdezett ki kollégáival az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, akiknek korábban volt már szívinfarktusuk, vagy átestek valamiféle, szívproblémájukkal kapcsolatos beavatkozáson, például koszorúér-tágításon.

Ezeknek az embereknek a 44 százaléka gyengén szerepelt az igaz-hamis típusú teszten, amellyel azt mérték fel a kutatók, ismerik-e a szívinfarktus tüneteit.

A legjobb válaszokat a nők, a rehabilitációs programban résztvevők, a magasabban képzettek, a fiatalabbak, és azok adták, akiket szívgyógyász szakember kezelt, nem családorvos.

A szívinfarktust elszenvedőnek jobb az esélye a túlélésre, ha a kezelése egy órán belül megkezdődik, de a páciensek többsége a tünetek jelentkezésétől számított 2-3 óra elteltével kerül csak kórházba - írják az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatók megjegyzik, hogy azok az emberek, akiknek már volt szívinfarktusuk, a felmérések szerint nem fordulnak gyorsabban segítségért, mint azok, akik első alkalommal tapasztalják a jeleket.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×