eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Ürgementés miatt késhet a repülőtér építése

Egy védett ürgekolónia kitelepítésének esetleges csúszása miatt csak a nyáron kezdődhet a börgöndi repülőtéren a futópálya építése - mondta Tóth Ferenc, a fejlesztési munkálatokat koordináló Alba Airport Kft. ügyvezetője.

A mintegy 15 milliárd forintos költséggel, a magyar Biggeorge's NV befektetésében megvalósuló légikikötő majdani futópályájának területén 80-100 ürge él, a védett állatokat az építési területről még a munkálatok megkezdése előtt a repülőtér más részébe kell telepíteni - tette hozzá Tóth Ferenc.

A kitelepítéshez szükséges szakhatósági engedélyt április 4-én kapta meg a kft. A dokumentum szerint a rágcsálókat - tiszteletben tartva a szaporodási időszakukat - vagy április 8-18. között, vagy a kicsinyek megerősödését követően, július 15-31. között lehet az új helyre költöztetni.

A környezetvédelmi hatóság engedélye 15 napon belül emelkedik jogerőre. Mivel egy börgöndpusztai és egy belsőbárándi civil szervezet, valamint egy magánszemély, ügyfélként bejelentkezve, élhet a fellebbezési jogával, a határidő lejártáig nem láthatnak munkához a szakemberek.

Az ürge kitelepítés előkészítésén Altbacker Vilmos zoológus szakértő irányításával egy hétig húszan dolgoztak.

Az állatok jövendő lakhelyéről kivágták a járataik építését akadályozó fákat, felkutatták és megjelölték az ürgelyukakat, valamint nyolcezer befogási hurkot is előkészítettek.

Mivel péntek délutánig a két civil szervezet és a magánszemély nem mondott le fellebbezési jogáról, nagy valószínűséggel már csak júliusban lehet megkezdeni a kitelepítést - mondta Tóth Ferenc.

A börgöndi repülőtér - egy korábbi katonai repülőtér helyén - a székesfehérvári és az abai önkormányzat birtokában levő, összesen 300 hektárnyi területen valósul meg. Úgynevezett fapados repülőgépek és szállító gépek fogadására szolgál majd.

A közművek építésével kapcsolatos és egyéb hatósági engedélyek már az Alba Airport birtokában vannak, s a kormánydöntést követően megkezdődhet a beruházás, amely 2009 végére elkészül.

Felépítése nagyon fontos Székesfehérvár és a közép-dunántúli régió gazdaságának további fejlődése és Fejér megye hátrányos helyzetű déli térségének gazdasági felzárkóztatása végett.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×