eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Veszélyesebb lehet a telefonálás az alkoholnál

A vezetés közbeni telefonálás nagyobb eséllyel okoz balesetet, mint az ittas vezetés - derül ki egy vizsgálatból, amelyet amerikai, ausztrál és brit intézetek végeztek.

Az eredmények szerint a vezetés közben telefonálók - még akkor is, ha kihangosítót használnak - négyszer gyakrabban okoznak balesetet, és mintegy 30 százalékkal lassabb a reakcióidejük azoknál, akik a Nagy-Britanniában engedélyezett alkoholmennyiséget fogyasztották el vezetés előtt.

Az Egyesült Királyságban a sofőrök számára a 80 milligramm/100 milliliter a megengedett véralkoholszint.

A kutatást a nagy-britanniai közlekedési kutatóintézet, a Sydney Egyetem és a Utahi Egyetem végezte. Ebből kiderült az is, hogy a brit sofőrök negyede telefonál vezetés közben.

Az egyik brit biztosítótársaság szóvivője kijelentette: rá kell venni az autósokat, hogy útnak indulás előtt kapcsolják ki a telefonjukat, hogy csak a hangposta funkció működjön.

"A kutatás arra utal, hogy telefonálás közben a sofőrök jóval lassabban tudnak reagálni a gyorsan változó körülményekre" - tette hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×