eur:
390.58
usd:
366.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Vádemelés a "pataklopási" ügyben – képek

A Füzesabonyi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, aki gátat épített a Tarna-patakra, és így védett állatfajok tömegeit pusztította el - tudatta a Heves Vármegyei Főügyészség.

A közlemény szerint Füzesabony közelében üzemel egy szőlőoltvány-iskola, ahol az egyik vádlott telephelyvezetőként, társa pedig szőlőtermesztő segédmunkásként dolgozott.

A területen lévő 400 ezer szőlőoltvány öntözése régóta a Tarna-patakból való engedélyezett vízkivétellel történt; az erre vonatkozó jogosultság 2019. október 31-én lejárt, így ettől kezdve engedély nélkül öntözték az oltványokat.

2022 júliusában a telepvezető - és ismeretlenül maradt társai - szőlővenyigékkel, rőzsékkel és homokzsákokkal gátat emeltek a Tarna medrébe az Aldebrő és Kápolna közötti szakaszon, ezzel a vizet felduzzasztották. A mederben elhelyezett tárgyakkal áramlástani szempontból megbolygatták a Tarna folyását, a gát pedig rendkívüli mértékben útját állta a víz haladásának - írták.

A vádlottak 2022. július 21-én reggel 5 órától 7 óra 30 percig az így kialakított gátrendszer elé és mögé elhelyezett két, nagy teljesítményű szivattyú segítségével locsolták a szőlőoltványokat.

A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva, a teljes vízhozamot és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték - írta az ügyészség.

Hangsúlyozták, hogy

a vádlottak az öntözést végleges vízjogi engedély nélkül végezték,

vízimunkát, illetve vízduzzasztással járó tevékenységet folytattak, melynek során engedély nélkül beavatkoztak a vízfolyás lefolyási és áramlási viszonyaiba.

A Tarna medrének elzárásával károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, és több védett egyed pusztulását okozták - tették hozzá.

A terület ökológiai rehabilitációja 2022 szeptemberében, amint a folyószakasz megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutott, azonnal beindult.

A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×