eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Forrás: Pexels

Támadásban a Mártix Projekt: újabb online csalókat kapcsolt le a rendőrség – videón az elfogás

A Mátrix Projekt keretében folytatott nyomozásban tovább göngyölítették fel a szálakat a baranyai rendőrök, így jutottak el ahhoz a két férfihoz, aki strómanok közreműködésével, kamu hirdetésekkel csalt ki pénzt az emberektől.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a Mecsek Közterületi Támogató Alosztály munkatársainak segítségével 2023. november 7-én reggel összehangolt akció keretében egy 18 és egy 20 éves hernádi férfit fogtak el Budapesten – írja a police.hu.

A két fiatal megélhetésük biztosítására az egyik online piacteret felhasználva csalt ki milliókat a gyanútlan áldozatoktól úgy, hogy a weboldalon hamis felhasználói profilokat hoztak létre, majd ott különböző használati tárgyakat – például bútorokat, kerti gépeket – hirdettek eladásra. A jelentkezőket ezután rávették arra, hogy a megbeszélt előleget vagy akár a teljes vételárat előre elutalják.

A sértettek csak akkor jöttek rá, hogy átverték őket, miután a pénzt átutalták, de nem kapták meg a kifizetett terméket, a hirdető pedig elérhetetlenné vált.

A rendőrség szerint a csalók még arra is ügyeltek, hogy ne lehessen őket nyomon követni, ezért a kicsalt összegeket sosem a saját számlájukra kérték. Ismerőseiket bízták meg azzal, hogy számlákat nyissanak különböző pénzintézeteknél saját nevükre. Ezek az emberek az utalások beérkezését követően levették a pénzt a számláról, majd átadták a csalóknak.

A nyomozók, mielőtt lecsaptak volna a csalókra, öt strómant azonosítottak, akiket pénzmosással gyanúsítanak. A 18 éves férfi édesanyja – aki szintén közreműködött az álhirdetések feladásában – csalás elkövetése miatt szeptember 7. óta letartóztatásban várja az eljárás alakulását.

Az ügynek jelenleg 22 sértettje van,

de valószínűleg a sértettek száma és a gyanúsítottak köre is bővülni fog a jövőben.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, majd őrizetbe vették őket, és kezdeményezték a letartóztatásukat. Csalás bűntette miatt nyomoz ellenük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az elkövetők elfogásáról készült videót a rendőrség hivatalos YouTube csatornáján tette elérhetővé:

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×