eur:
395.16
usd:
364.35
bux:
65491.47
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

Kiadatási letartóztatásba került az FBI által keresett injekciós zsaroló

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a román állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akinek a kiadatását az Egyesült Államok hatóságai halálos vírussal zsarolás miatt kérték.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok hatóságai – köztük az FBI, az amerikai szövetségi nyomozóiroda – zsarolás és más bűncselekmények miatt keresik a férfit. A nemzetközi elfogatóparancsot a connecticuti körzeti bírósága bocsátott ki.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2007. április 15-én a férfi és társai bejutottak egy (tengerentúli) lakóépületbe, ahol elrejtőzve várták, hogy a ház személyzete elhagyja az épületet. Késő éjszaka a tettesek késsel és lőfegyverrel felfegyverkezve rejtekükből előjöttek, a sértetteket megkötözték, majd beléjük fecskendeztek egy halálos vírusnak mondott anyagot, az ellenszerért cserébe pedig pénzt követeltek tőlük. A sértettek minden igyekezetük ellenére sem tudták a követelt összeget előkeríteni, ezért a tettesek altató folyadékot itattak velük, majd a gépkocsijukat eltulajdonítva elmenekültek a helyszínről.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön azt vizsgálta, hogy a jelenlegi információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e.

A kiadás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt.

A tárgyaláson a férfi nem járult hozzá kiadatásához, ezért

az amerikai hatóságok kizárólag az ebben a kérelemben szereplő üggyel kapcsolatban állíthatnák bíróság elé.

A törvényszék az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi az amerikai igazságügyi hatóságot azért, hogy legkésőbb október 17-éig küldjék meg a kiadatási kérelmet, a nemzetközi elfogató parancsot, valamint az abban foglalt bűncselekmények pontos tényállását, továbbá egyéb megjelölt iratokat, tájékoztatást.

Mivel a férfi román állampolgár, az FT megkeresi a román igazságügyi hatóságot is annak közlése érdekében, hogy a fenti tényállás alapján kívánnak-e büntetőeljárást lefolytatni és európai elfogatóparancsot kibocsátani.

A törvényszék végzése végleges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka kiemelte a drónok fejlesztésének fontosságát az orosz erőkkel szembeni előny elérésében. A Telegramon tett nyilatkozatában, melyet Vadim Szuharevszkij helyettesével való találkozót követően adott ki, Szirszkij az aszimmetrikus megoldások felé való nyitottságát hangsúlyozta. Célja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minőségi előnyt szerezzenek a létszámban fölényben lévő orosz hadsereggel szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 09:04
×
×
×
×