eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

Kétmilliárd forintot zároltak a zsaruk egy bűnbanda számláin

Felszámoltak egy pénzmosással foglalkozó bandát a rendőrök: 18 gyanúsítottat fogtak el és több mint kétmilliárd forintot zároltak - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken a police.hu oldalon.

A komlói rendőrkapitányság kezdte meg még 2020 nyarán egy bűnbanda feltérképezését, amely külföldről csalásokkal megszerzett pénzek tisztára mosására specializálódott - olvasható a police.hu oldalon.

A bűnszervezet tagjai beférkőztek külföldi cégek számítógépes rendszereibe, majd a cég egyik üzleti partnereként kiadva magukat megtévesztették a megrendelőt, akinek aztán teljesítési célszámlaként egy magyarországi társaságnak az eredeti üzleti partnerétől csak néhány karakterben eltérő bankszámlaszámát adták meg.

Ehhez kétféle módon használtak fel cégeket.

  • Egyrészt volt olyan gazdasági társaság, amelyet kimondottan erre a célra hoztak létre. A vállalkozások csak névleg működtek, azokat csak a pénzek elrejtéséhez, elidegenítéséhez használták fel.
  • Másrészt kapcsolatba léptek olyan cégekkel, amelyeknek bizonyos ellenérték fejében megszerezték a bankszámlaszámát, és arra utaltak át különböző összegeket, amelyeket azután felvettek.

A bűnszervezetben voltak olyanok, akik a számításba jöhető cégeket keresték fel, majd tárgyaltak velük arról, hogy a bankszámláikat használhassák, mások az új vállalkozások létrehozásáért feleltek, strómanként vettek részt az üzletekben vagy a pénzt vették fel, továbbá ügyvédek is, akik a cégalapítások jogi hátterét biztosították.

Az eljárás alatt tucatnyi - többségében külföldi - sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz útját sikerült azonosítani, majd az összegeket zárolni. Az összehangolt akcióknak köszönhetően a rendőrök 18 gyanúsítottat fogtak el: 2 nőt és 16 férfit.

A nyomozás megállapította, hogy

a bűnbanda élén egy 29 éves budapesti férfi állt, míg a csapat második embere egy 49 éves, szintén budapesti férfi volt.

Őket bűnszervezet tagjaként, üzletszerűen elkövetett pénzmosással gyanúsították meg a nyomozók, míg a banda többi tagjának egyebek mellett közokirat-hamisítás, csalás, illetve pénzmosás miatt kell felelniük.

A két évig zajló nyomozásnak köszönhetően több mint 2,3 milliárd forintot sikerült a rendőröknek zárolniuk, majd lefoglalniuk. A vagyon nagy része időközben már vissza is került a sértettekhez, így kártalanításuk döntő többségében megvalósulhatott.

A nyomozást pár héttel ezelőtt a nyomozóiroda befejezte, majd az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Pécsi Járási Ügyészségnek - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×