eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: police.hu

Félmilliárdos kár, galériák, szakértők a festményhamisítók áldozatai között - videó

Nagy rendőri akció volt: 8 megyében, 21 helyszínen, összesen 120 rendőr tartott kutatást.

Jelentős kárt okozó bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztálya, az ügy hátterében hamis festmények állnak.

A műkincsvédelmi nyomozók információi alapján ugyanis széles körben kezdett el terjedni hamis festmények eredetiként történő árusítása, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlókat. Volt olyan híres festmény, amiről több reprodukció is született, hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék.

A legkeresettebb festők között ott volt Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, de még Caravaggio, Picasso és Rubens is. Az ő műveikről készült másolatokat igyekeztek eredetiként eladni.

A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztották alá.

A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek.

Az említett rendőrségi műkincsvédelmi alosztály a további festményhamisítások megakadályozására, valamint a már elkészült reprodukciók illegális árusításának megfékezésére szervezett egy összehangolt akciót 2022 április végén, 120 rendőr részvételével. A KR NNI nyomozóin túl a Somogy és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Keszthelyi és a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai is akcióba lendültek.

Nyolc megyében egyszerre 21 helyszínen tartottak kutatásokat, melyben összesen 17 ember volt érintett. Lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is.

A rendőrségi beszámoló szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában a további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Figyelmeztetnek is az eset kapcsán, hogy eredeti festmények másolatának olyan módon való értékesítése, melynek során a vásárló azt hiszi, hogy a műalkotás eredeti verziójához jutott, bűncselekmény. A vásárolni szándékozókat pedig óva intik a tisztázatlan eredetű műkincsek megvásárlásától.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×