eur:
370.15
usd:
345.01
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Nyitókép: police.hu

Félmilliárdos kár, galériák, szakértők a festményhamisítók áldozatai között - videó

Nagy rendőri akció volt: 8 megyében, 21 helyszínen, összesen 120 rendőr tartott kutatást.

Jelentős kárt okozó bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztálya, az ügy hátterében hamis festmények állnak.

A műkincsvédelmi nyomozók információi alapján ugyanis széles körben kezdett el terjedni hamis festmények eredetiként történő árusítása, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlókat. Volt olyan híres festmény, amiről több reprodukció is született, hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék.

A legkeresettebb festők között ott volt Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, de még Caravaggio, Picasso és Rubens is. Az ő műveikről készült másolatokat igyekeztek eredetiként eladni.

A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztották alá.

A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek.

Az említett rendőrségi műkincsvédelmi alosztály a további festményhamisítások megakadályozására, valamint a már elkészült reprodukciók illegális árusításának megfékezésére szervezett egy összehangolt akciót 2022 április végén, 120 rendőr részvételével. A KR NNI nyomozóin túl a Somogy és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Keszthelyi és a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai is akcióba lendültek.

Nyolc megyében egyszerre 21 helyszínen tartottak kutatásokat, melyben összesen 17 ember volt érintett. Lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is.

A rendőrségi beszámoló szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában a további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Figyelmeztetnek is az eset kapcsán, hogy eredeti festmények másolatának olyan módon való értékesítése, melynek során a vásárló azt hiszi, hogy a műalkotás eredeti verziójához jutott, bűncselekmény. A vásárolni szándékozókat pedig óva intik a tisztázatlan eredetű műkincsek megvásárlásától.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×