eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Jogerősen hat év börtönre ítélték az MVH volt elnökhelyettesét

A 60-as éveiben járó, leromlott egészségi állapotú férfit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elfogadása miatt is bűnösnek találták.

Jogerősen hat év börtönre ítélte a Fővárosi ítélőtábla a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) volt elnökhelyettesét, aki európai uniós támogatásokkal követett el költségvetési csalást – közölte a Fővárosi Fellebviteli Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Az MVH elnökhelyettese és 117 társa ellen még 2015 tavaszán emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

A főügyészség tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék 2020 őszén hozott, elsőfokú ítéletével az MVH volt vezetőjét bűnösnek mondta ki a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elfogadása miatt is.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott hivatali pozícióját kihasználva, 2012-ben és 2013-ban bűnszervezetet alakított ki területalapú termőföld-támogatáshoz kapcsolódó, EU-s költségvetési összegek jogosulatlan megszerzéséért. A bűnszervezetben részes gazdálkodók és gazdasági szervezetek a támogatásra nem voltak jogosultak, nem volt földhasználati joguk; az MVH volt vezetője a kiutalt összegek után visszaosztást kért.

A Fővárosi Törvényszék a volt elnökhelyettest 7 év 6 hónap szabadságvesztésre, 6 millió forint pénzbüntetésre ítélte, 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és mintegy 21 millió forint összegű vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Az elsőfokú ítélet után az ügyész további bűnösség megállapításáért, a büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla március 1-jén másodfokú, jogerős ítéletével a 60-as éveiben járó, leromlott egészségi állapotú, volt MVH-s vezető börtönbüntetését 6 évre enyhítette – írta a főügyészség.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×