eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Doctor entering patient notes on a laptop in surgery
Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

Lecsaptak a hatóságok a hamis védettségi okiratosokra - itt az eredmény

A hatóságok beszámoltak az eddigi ügyekről - amelyek között hatalmasra duzzadt is akadt -, egyúttal igyekeztek tudatosítani, hogy bűncselekményt követnek el a közreműködő egészségügyisek és az ilyen dokumentumot beszerzők.

Rendőrség nyomozóhatóságainál eddig 42 büntetőeljárás indult védettségi okiratokkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények kapcsán, ezek közül 18-ban az egészségügyisek érintettsége kapcsán indult eljárás, a többiben máshogy (például igazoltatások, határátlépések alkalmával) derült ki, hogy hamis dokumentumokkal rendelkezik valaki.

Az egészségügyi rendszerben felmerülő korrupciót megszüntetni hivatott Nemzeti Védelmi Szolgálat hamar értesült a hamis védettségi igazolások iránt kialakult igényről. A 2021 februárjában bevezetett dokumentum (és az azzal kapcsolatos előnyök) illegális megszerzéséért sokan voltak hajlandóak 30-150 ezer forintot fizetni - mondta a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján az NVSZ korrupciómegelőzési főosztályának vezetője. Váradi Piroska hangsúlyozta, hogy büntetőjogi következménnyel járó visszaélést nem csupán a kormányhivatal által kiállított védettségi igazolvány kapcsán lehet elkövetni, hanem az orvos által kitöltött oltási igazolás vagy a tesztekről szóló dokumentumok hamisításával is.

Február óta 18 esetben kezdeményeztek nyomozást vagy tettek feljelentést védettségi okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények okán. Az ügyek nagy részében más bűncselekmények is kapcsolódnak az esetekhez, például vesztegetés vagy annak elfogadása, közfeladati helyzettel való visszaélés vagy akár

foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, ha az oltás tényét valótlanul igazolja egy egészségügyi dolgozó és a hamis dokumentum birtokosa koronavírusos lesz.

Ezen ügyek túlnyomó többségében olyan egészségügyi dolgozók érintettek, akik tényleges oltás nélkül, hamis adatokat rögzítettek az elektronikus nyilvántartásba - derült ki a tájékoztatón.

Olyan ügy is volt, amelyben az orvos jogosultságával az asszisztense rögzítette a fiktív oltási adatokat az orvos tudta nélkül. Itt egy konkrét bűnözői csoport is tevékenykedett azzal a céllal, hogy potenciális ügyfeleket kutasson fel -

mintegy 1000 hamis igazolványt állítottak ki csak ebben az ügyben.

Kisebb az érintett dokumentumok (oltási igazolások, Covid-tesztek, védettségi igazolványok) fizikai hamisításának aránya.

Mint azt Váradi Piroska elmondta, több olyan egészségügyi dolgozó is van az érintettek között, aki nem értett egyet az oltások szükségességével és meggyőződésből állította ki a hamis igazolásokat. Emiatt ismét felhívta az NVSZ szakembere a figyelmet, hogy ezek a hamisítások bűncselekménynek minősülnek, a hatóságok pedig törvényi előírás alapján üldözik ezeket az eseteket.

Összesen 42 büntetőeljárás indult

A rendőrség nyomozóhatóságainál eddig 42 büntetőeljárás indult védettségi okiratokkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények kapcsán, ebből 18-at egészségügyi oldalról az NVSZ kezdeményezett - ismertette az adatokat Szelei Pál rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatóság bűnügyi főosztályának vezetője.

Indultak eljárások rendőri intézkedés alapján, például határátkelőn történő átlépésnél vagy a repülőtérre érkezés után bukott le valaki hamis dokumentumokkal, de olyan is volt, hogy nem rendőri szerv észlelte a hamis védettségi igazolványt. Utóbbira példaként hozta azt az ügyet, amelyben egy vidéki város mozijába két tizenéves fiú próbált bejutni, és az egyiknek hamis volt az igazolványa.

Van olyan esetről is, amikor névtelenül érkezett a feljelentés: valaki a volt élettársát és annak új párját jelentette fel azzal, hogy hamis védettségi igazolványt használnak.

A rendőrség tapasztalatai megegyeznek a Nemzeti Védelmi Szolgálatéival: vannak érintett egészségügyi dolgozók, több bűncselekmény is történik egy-egy ügyben.

A 42 büntetőeljárásból

  • 1-et elutasítottak,
  • 3-nál bizonyíték hiányában megszüntették a nyomozást,
  • 3 esetében vádemelési javaslat is történt, közülük egynél már meg is volt a vádemelés,
  • 35 még a rendőrség nyomozóhatóságainál folyamatban van: 18 felderítési szakban, 17 vizsgálati szakban, gyanúsítottakkal.

Eddig összesen 130 főt hallgattak ki gyanúsítottként hamis védettségi dokumentumos ügyben.

Abban az ügyben, amelyben a legtöbb embert vonták eljárás alá, 30 gyanúsított van, de ez még "nem a vége", az adatok lapján még sokkal több személy fog gyanúsítotti idézést kapni. Több esetben 2-3 személyt vontak eljárás alá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×