eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarországon fogták el a londoni terroristát?

Másfél éve Magyarországon fogták el a londoni terroristát.

Megdöbbentő hírek láttak napvilágot az angol sajtóban. A londoni merénylet elkövetőjeként azt a Trevor Brooks-ot nevezték meg, aki 2015. novemberében Magyarországon is járt. A férfi és társa egy Románia felé tartó vonaton utazott, amikor a békés-megyei rendőrök Lökösházánál elfogták - írja a borsonline.

Nagy-Britannia közellenségét, a hírhedt iszlám hitszónokot, Trevor Brooks-ot K. Simon Jonathan társaságában csípték el, ők ketten már azzal törvényt sértettek, hogy elhagyták Angliát. Ehhez ugyanis hatósági engedélyre lett volna szükségük.

Magyarországon fogták el a londoni terroristát?

Brooks nyilvánosan vállalta kapcsolatát az Al-Kaida terrorszervezettel, beszédeiben sokszor istenítette az öngyilkos merénylőket, útlevelet pedig azért nem kapott, mert a hatóságok attól tartottak, Szíriába utazik és csatlakozik az Iszlám Államhoz.

A férfit egy magyar fogdába zárták, majd visszatoloncolták Angliába.

Cáfolat

Abu Izzadeen, korábbi nevén Trevor Brooks gyűlöletszónok lehetett a londoni terrortámadások elkövetője - állította több brit lap és tévé is szerda este. De ez úgy tűnik, tévedés, a BBC is cáfolta a hírt - írja a hvg.hu.

Az Independent biztonsági forrásokra hivatkozva írt arról, hogy Trevor Brooks lehetett a londoni terrortámadás elkövetője. A hírt az Origo szerint először az olasz La Stampa hozta le, de tényként kezelte több más oldal is.

A BBC viszont azonnal megcáfolta a híreszteléseket, és elmagyarázta, hogy a szóban forgó férfi nem támadhatott meg senkit, hiszen még börtönben ül - jelentette a közmédia. Más beszámolók szerint Abu Izzadeen ügyvédje is megerősítette, hogy ügyfele börtönben ül.

Trevor Brooks azután változtatta a nevét Abu Izzadeenre, hogy áttért az iszlám hitre.

A férfit még 2015. november 18-án igazoltatták a lőkösházi rendőrök a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton, de ő társával sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni.

Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek. A hitszónokot és társát nem sokkal később visszaszállították Nagy-Britanniába, ahol börtönbe zárták őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×