eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak az egri színházban

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt hivatalból eljárást indított a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az egri Gárdonyi Géza Színházról készült, a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat által készített belső ellenőrzési jelentés alapján - közölte a megyegyűlés médiareferense.

A főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya minderről hétfőn írásban tájékoztatta a megyei önkormányzat főjegyzőjét - közölte Rénes Marcell.

Emlékeztetett arra, hogy a színházban lezajlott belső ellenőrzés tapasztalatairól 2011. március 11-én tárgyalt a Heves Megyei Közgyűlés eseti, az előző ciklus tisztázatlan ügyeivel foglalkozó vizsgálóbizottsága. Ezt követően került fel a belső ellenőrzési jelentés teljes terjedelmében a www.hevesmegye.hu honlapra, a bizottsági ülés valamennyi egyéb dokumentumával együtt.

Közölte: a rendőrségtől érkezett levél szerint a Heves Megyei Önkormányzat honlapján olvasható, s a belső ellenőrzési osztály által készített ellenőrzési jelentésből az tűnik ki, hogy 2009. április 1-je és 2010. szeptember 30-a között az egri Gárdonyi Géza Színház működése, gazdálkodása során nem tartották be a számviteli törvény, a belső normák, valamint más jogszabályok előírásait.

"A gazdálkodásban olyan elemek jelentek meg, melyek a vagyonkezelési kötelezettség megszegésének gyanúját vetik fel. A fentiek alapján a gazdaságvédelmi osztály hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt 2011. április 8-án feljelentés-kiegészítést rendelt el" - fogalmazott a sajtószóvivő.

A rendőrség már a héten megkezdi az ügyben érintettek kihallgatását. Egyúttal bekértek az önkormányzattól mindennemű, az ellenőrzés során keletkezett iratanyagot - tette hozzá Rénes Marcell.

Csőgér Bálint, az önkormányzati bizottság tagja már a vizsgálatot követő, március 11-én tartott sajtótájékoztatón közölte: a belső vizsgálat eredménye felveti az előző színházigazgató, Csizmadia Tibor szakmai és gazdasági felelősségét.

Csőgér Bálint akkori tájékoztatása szerint megállapították, hogy miközben a színházi büfét üzemeltető cég 7,5 millió forintos bérletidíj-tartozást halmozott fel, a társaság által elvégzett egyéb szolgáltatások ellenértékét kifizette az intézmény, ahelyett, hogy a tartozásból vonta volna le az összeget. Több gazdasági társasággal kötött külső szerződés esetében hiányoznak a teljesítési igazolások, illetve a direktor aláírása nem szerepel az általa használt hivatali gépkocsi menetlevelén - sorolta a feltárt szabálytalanságokat a politikus.

A megyegyűlés február 1-jei hatállyal Blaskó Balázst, a teátrum színművészét nevezte ki pályázat alapján a színház élére.

Az új vezető a február 3-án tartott rendkívüli társulati ülésen úgy nyilatkozott, hogy - az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" - klasszikus konzervatív népszínházat kíván megvalósítani Egerben. Megfogalmazása szerint Csizmadia Tibor, az előző direktor az általa mainak és modernnek vélt színjátszás irányába, "trendi" irányba vitte el a Gárdonyi Géza Színház kínálatát. Blaskó Balázs azt mondta, ő ugyan a maga részéről elismeri ennek a színházeszménynek a létjogosultságát, ám annak kisugárzását és jelentéstartalmát nem kedveli.

A hevesi megyegyűlés a 2010-es választásokig, 12 éven át szocialista irányítás alatt állt; Csizmadia Tibor 2001 óta látta el a színház vezetését.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×