eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál
Súlyos pusztulás a Cote d’Azur-ön

Súlyos pusztulás a Cote d’Azur-ön

Lehet, hogy pár év múlva már nem a pálmasorok vonzzák a Cote d’Azur tengerpartjára az odalátogató utazókat. Egy ázsiai eredetű kártevő, a piros ormányosbogár ugyanis évek óta pusztítja a fákat Franciaország déli tengerpartján, emiatt több ezer növényt kellett kivágni. Ha így megy tovább, a világhírű tengerpart elveszítheti egyik jelképét – olvasható a Magyar Időkben.

„Pálmából hét volt az udvarunkban, hármat ki kellett vágni. Mintha a védjegyünket vették volna el, különösen a nagy pálma elvesztése fáj nekünk, amely Henri Matisse-nak, a XX. század egyik festőóriásának az alkotásával díszített kápolna előtt állt. Még az sem biztos, hogy a megmaradt négy pálma kibírja ezt a pusztítást” – mondta a francia sajtónak Bernadette főnővér, a vence-i Domonkos-rend tagja.

Sorban vágják ki a pálmákat Nizzában az Angolok sétányán, Cannesban a Croisette-en, Menton parkjaiban, de legutóbb Hyéres-ből jelentették, hogy ezer növény fertőződött meg.

Az ok egy Ázsiából jött kórokozó, a piros ormányosbogár lárvája, amely főként a kanári datolyapálmákból (Phoenix canariensis) szeret lakmározni. A franciák pechére éppen ezekből állnak a látványos, magasra törő pálmasorok.

A Riviérán és a spanyol tengerparton a 2005-ös évektől terjedt el ez a pusztító bogár, amelynek két centiméter vastag és öt centiméter hosszú lárvái szétrágják a fák törzsét. Egyetlen nőstény háromszáz petét képes lerakni a pálmára. A habzsoló lárvák akár napok alatt szétrágnak egy fát.

„Ha nem teszünk semmit, akkor a kanári datolyapálmáknak nincs több idejük hátra, mint két-három év” – ez a jóslata Patrice Miran környezetvédőnek, aki három városban, így Vence-ben is tevékenyen részt vesz a piros ormányosbogarak elleni harcban.

Súlyos pusztulás a Cote d’Azur-ön

A baj az, hogy nincs hatásos méreg a farágók ellen. Miran szerint az ő módszere hatásos: vegyi anyagot juttat a fa törzsébe. Az „injekció” beadása egyszerű, embermagasságban kell elvégezni, míg más módszerekkel az egész fát felülről kell permetezni lárvaölő szerekkel, ami különösen bonyolult városi körülmények közt.

A másik gond az, hogy hiába követ el mindent az önkormányzat a fák megmentéséért, ha a magántulajdonosok nem törődnek a piros ormányosbogár elleni védekezéssel. Annak ellenére mellőzik ezt, hogy jelentős pénzbírsággal néznek szembe azok, akik elmulasztják a fakezelést, sőt egyes környezetvédők egyenesen börtönbüntetést követelnek velük szemben, ugyanis így semmit sem ér az önkormányzatok tevékenysége.

Nizzában, ahol az utóbbi években 900 pálmát vágtak ki – igaz, ennek kétharmadát magántulajdonosok kertjében –, valamint Cannes-ban más fafajtákat kezdtek el telepíteni. A közönséges datolyapálmára (Phoenix dactylifera) esett az önkormányzat választása, ami kisebb termetű, és ellenállóbb faj.

Ám kiderült, már datolyapálma is elpusztult Cannes-ban a piros ormányosbogarak lárvájától. Akkor pedig nem marad más, mint ahogy Bernadette főnővér tanácsolta: a térségen csak az ima segíthet.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×