eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb halálos áldozatokat követelt a fagy

Bulgáriában ketten, Lengyelországban hatan fagytak halálra, a Nyugat-Balkánon pedig kilencen vesztették életüket a rendkívüli hideg miatt az elmúlt huszonnégy órában. A Székelyföld peremén fekvő Bodzafordulón kedd reggel mínusz 32 Celsius-fokot mértek.

A dél-bulgáriai Rodope hegység egyik falujában, Kiszelicsevoban egy idős házaspárt találtak hétfőn este holtan saját házukban. Halálukat feltehetően kihülés okozta.

Lengyelországban egy nap alatt újabb hat emberéletet követelt a fagy - közölte a lengyel kormány biztonsági központja (RCB). Múlt csütörtök óta 28-an, november elejétől pedig összesen 71-en haltak meg a hideg miatt Lengyelorsazágban, ahol keddre virradórasok helyütt mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a kis-lengyelországi vajdaság hegyvidéki községeiben pedig a hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 fokot is

Szerbiában négyen, Macedóniában hárman, Bosznia-Hercegovinában pedig ketten haltak meg a napokban a fagyos időjárás következtében - számolt be róla a nyugat-balkáni sajtó kedden.

A zord idő miatt a folyók nagy része is befagyott, ezért betiltották a hajózást a Duna és a Száva folyó szerbiai szakaszán, ami a becslések szerint naponta 50 ezer eurós bevételkiesést jelent az országnak.

Macedóniában vasárnap mínusz 28 Celsius-fokot mértek, a hirtelen jött hideg és a hó a közlekedésben is gondokat okozott.

Jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román-bolgár határszakaszán - közölte a román rendőrség.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hajózási tilalom a Duna romániai szakaszának szinte teljes egészére vonatkozik a Vaskapu II vízi erőműtől Braila városig.

A hajóközlekedés betiltását a bolgár hatóságok is megerősítették. Ruszénél kedd hajnalban rekordhideget, mínusz 16,2 fokot mutattak a hőmérők - január 10-én még soha nem volt ilyen hideg a mérések kezdete óta.

Az elmúlt éjszaka volt a tél leghidegebb éjszakája Romániában. Mínusz 32 Celsius-fokot mértek kedd reggel a Székelyföld peremén fekvő Bodzafordulón.A legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket Székelyföldön és a Székelyfölddel szomszédos megyékben mérték. A hajnali, reggeli órákban Csíkszeredában, Brassóban és Fogarason is mínusz 29 fokig, Sepsiszentgyörgyön mínusz 28, Kézdivásárhelyen mínusz 27, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 24 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. A fagyos idő az egész országra kiterjedt. Kolozsváron mínusz 19, Bukarestben mínusz 18 Celsius-fokot mértek.

A romániai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban enyhül a fagy, de újabb havazások, hóviharok következnek, amelyek elsősorban az ország délkeleti megyéit érintik. A hófúvások veszélyét másodfokú (narancs színű) figyelmeztetésben jelezte a szolgálat. A figyelmeztetés kedd estétől szerda délig van érvényben.

Legalább a hét végéig még kritikus lesz a lavinahelyzet a nyugat-ausztriai Tirol tartomány hegyeiben, a kétezer méter feletti területeken továbbra is hármas szintű a figyelmeztetés a lavinaveszélyt jelző ötfokozatú skálán - közölték az illetékesek kedden.

A tiroli lavinaszolgálat figyelmeztetése szerint elsősorban a szélhordta hóval borított területek a veszélyesek, hiszen itt a hótömegek kis súly alatt is megmozdulhatnak. Ráadásul ezeket a részeket nehezebb felismerni, hiszen már friss hó hullott rájuk.

A síelőknek azt tanácsolják, hogy maradjanak a biztonságosként kijelölt pályák 2000 méter alatti részén.

Az ország nyugati felén az elmúlt napokban nagy mennyiségű friss hó esett. Az osztrák meteorológiai központ (ZAMG) előrejelzése szerint kedden országszerte feloszlanak a felhők, de estére Tirolban, Salzburgban és Vorarlbergben további havazás várható.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×