eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyurcsány Ferenc elment a melegfelvonulásra, amúgy kevés a menetelő

Jelentős rendőrségi biztosítás mellett, több száz résztvevővel elindult a meleg méltóság menete szombaton Budapesten a Hősök teréről - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. Az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából több magyarországi nagykövetség, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svédország és Szlovénia budapesti külképviselte közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket.

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál záróeseményén, az utóbbi évekhez képest rövidített útvonalon, a Hősök terétől az Oktogonig vonulnak a résztvevők, majd vissza a Hősök teréhez. Az Andrássy út érintett szakaszát, és a keresztutcákat kordonokkal zárta le a rendőrség.

A menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített kamion halad. Többen transzparenseket tartanak a magasba, az egyiken például az áll, hogy "A család alapja a szeretet", egy másikon pedig az, hogy "Magyarország a mi hazánk is".

A rendezvény elején Clare Dimyon brit melegaktivista, az európai meleg és leszbikus sportszövetség képviselője szervezete nevében kifejezte szolidaritását a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségekkel, hősöknek nevezve a felvonulás résztvevőit.

Steigler Sándor, az eseményt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke "biztonságos felvonulást" kívánt az egybegyűlteknek.

A felvonuláson több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

Amikor a szocialista politikusok biztonsági emberek gyűrűjében a melegfelvonulás gyülekezőhelyére, a Hősök terére megérkeztek, Gyurcsány Ferenc láttán a kordonon kívül többen, akik árpádsávos zászlót ábrázoló polót viseltek, azt kiabálták: "hazaáruló".

A szervezők a rendőrségre hivatkozva az MTI-vel azt közölték, hogy a résztvevők száma nem haladja meg az ezret. Az MTI helyszíni tudósítóinak becslése szerint több száz ember vesz részt a meleg méltóság menetén.

A kisföldalatti a Hősök terétől az Oktogonig nem áll meg. A rendezvényt az utóbbi három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

Az Amnesty International emberjogi szervezet csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy magyarországi szervezetének tagjai, aktivistái, támogatói részt vesznek a meleg méltóság menetében, kifejezve ezzel szolidaritásukat a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iránt, akik - mint írták - országszerte "továbbra is széleskörű ellenségességnek és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve".

Az Amnesty International arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben, és biztosítsák megfelelően az érintettek jogát a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez.

Az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából több magyarországi nagykövetség, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svédország és Szlovénia budapesti külképviselte közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket.

Mint állásfoglalásukban megfogalmazták, az esemény ellen az elmúlt években megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállnak e közösségek joga mellett, hogy ezen a hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között felvonuljanak, "kifejezvén azon szándékukat, hogy megtörjék az őket érintő kérdéseket övező csendet".

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×