eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

A művész a nevét adta hozzá, és a cápa százezerszer többet ért

Mindössze 90 fontért vette azt a tigriscápát Damien Hirst, a brit művészet fenegyereke, amelyet egy tartálynyi formaldehidbe helyezve 9,56 millió fontért, vagyis százezerszer többért adott el a Sotheby's aukcióján.

A brit művész egy ausztrál cápavadásztól, az 59 éves Vic Hisloptól vásárolta meg az állatot.

"Egész életemben cápákra vadásztam, így nagy megtiszteltetés volt, hogy Damien Hirst felhívott, és arra kért, hogy fogjak neki egyet" - mondta az ausztrál férfi.

"Láttam a képeket a cápáról, amelyet én szállítottam le, és hallottam, hogy milyen hihetetlenül magas összegért kelt el. Damien Hirst csak a nevét adta a cápához, de megemelem előtte a kalapom, hogy egy egyszerű cápa tetemet ennyire értékessé tett" - tette hozzá.

Vic Hislop elmondta, hogy a brit művész azóta is több alkalommal rendelt tőle cápát, és csak annyit kötött ki, hogy ne legyenek megsebesítve az állatok.

Damien Hirst kétnapos aukcióján összesen 180 millió értékben adta el műalkotásait, ezzel megdöntötte a korábbi, Pablo Picasso nevéhez fűződő rekordot.

A formaldehidbe helyezett közel négy méter hosszú tigriscápa a Királyság nevet kapta a művésztől.

Hirst az egyik legismertebb kortárs képzőművész, aki a kilencvenes évek elején provokatív alkotásaival tört be a köztudatba. Művei között szerepel gyémántokkal kirakott koponya, amelyért ötvenmillió fontot fizetett egy befektetői csoport. Tavaly 9,65 millió fontért adtak el Hirst egyik gyógyszeres szekrényét, amelyben 6136, egyenként kifestett pirula van.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×