eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Máris kilőtték a 200 év után visszatelepített ragadozót

Épp hogy visszatelepítették az Észak-Írországból kétszáz éve eltűnt vörös kányát, máris találtak egy agyonlőtt példányt. A természetvédők nem értik, mit árthatott az orvvadásznak a madár.

Veszélyeztetett ragadozó madár, egy vörös kánya tetemét találták meg a minap az észak-írországi Castlewellan közelében egy mezőn; ilyen madár utoljára két évszázada szelte az ország egét, a kihalásig vadászták.

A környéken júliusban engedtek szabadon 27 vörös kányát a hároméves visszatelepítési program keretében, ezek egyike volt a most megtalált madár, amelynek lábgyűrűjét és a szárnyán elhelyezett azonosítóját magával vitte az orvvadász.

Megdöbbentett és feldühített minket az egyik nemrégiben szabadon engedett kánya meggyilkolása. Ezek csodálatos madarak, amelyek nem jelentenek veszélyt az emberek számára fontos állatállományra, így feltételezzük, hogy aki lelőtte, nem figyelte, mit vett célba, vagy perverz örömmel végzett a ragadozóval - mondta a Királyi Madárvédelmi Társaság igazgatója.

Mark Avery hozzátette: rengetegen nagyon keményen dolgoztak azért, hogy a madarak visszatelepítése Észak-Írországba sikeres legyen, a kányákat ezért is meg kell becsülni.

A vörös kányát Észak-Írországban és Magyarországon is védi a törvény. A ragadozó hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke félmillió forint. A populáció száma folyamatosan csökken, több országban már egyáltalán nem találni ilyen maradat.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×