eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Egyre népszerűbb a svájci "halálklinika"

Egyre többen választják az eutanáziát végző svájci központot, a Dignitast, ahol az orvosok a betegek kérésére segítik őket a halálba.

Az elmúlt tíz évben 868 ember halt meg a zürichi intézetben, több mint egyharmaduk, 335 beteg a legutóbbi három évben döntött úgy, hogy lemond az életéről.

Az önkéntes eutanáziát választók 85 százaléka külföldi, a britek különösen nagy számban jelentkeztek, 92-en. Jelenleg is közel hétszázan vannak kapcsolatban a sok vitát kiváltó szervezettel a szigetországból.

"Száz jelentkezőből 12 kap engedélyt, a többiek vagy várnak, vagy sohasem próbálkozhatnak újra az eutanáziával" - mondta a zürichi központ igazgatója, Ludwig Minelli.

A szervezet azért működhet, mert Svájcban szinte egyedüliként engedélyezik az eutanáziát, vagyis a beteg emberek halálba segítését. A nyolc éve működő Dignitast áprilisban sokan bírálták, mert állítólag héliummal teli műanyagzacskót adnak az életükről lemondóknak. Korábban az orvosok által felírt gyógyszerrel segítették halálba a betegeket.

Az állítások szerint ez sem mindig fájdalommentes eljárás: egy nő tavaly januárban a gyógyszerek bevétele után sűrűn kiáltott fel a fájdalomtól, kómába esett, és csak hosszú szenvedés után hunyt el. 2004-ben pedig egy férfi három napig volt kómában a szervezet klinikáján.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×