eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kutyákkal védik a fotósoktól az amstetteni klinikát

Megerősítették az őrséget az amstetteni klinika körül, ahol a vérfertőző osztrák mérnök áldozatait ápolják, miután egy fotós megtámadta a biztonsági szolgálat egyik emberét. Az őrszem megkísérelt elkergetni egy, a lezárt területre behatoló paparazzót, aki azonban gumibottal nekiesett, és súlyosan megsebesítette.

A gyógyintézet keddi bejelentése szerint mostantól az őrök párosával teljesítenek szolgálatot, és a járőrözésre kutyákat is magukkal visznek.

A támadás előző nap történt: az őrszem megkísérelt elkergetni egy, a lezárt területre behatoló paparazzót, aki azonban egy gumibottal nekiesett, és súlyosan megsebesítette.

A kórház orvosigazgatója, Berthold Kepplinger keddi sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte az esetet, és leszögezte, hogy a "család nyugalma érdekében véget kell vetni ennek az őrületnek!"

A bűncselekmény kipattanása óta a hazai és nemzetközi sajtó képviselői valósággal megszállták a felső-ausztriai kisvárost, nem kis gondot okozva a hatóságoknak. A személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított, hetvenhárom éves Josef Fritzl családjának tagjait az amstetten-maueri klinikán helyezték el, ahol megpróbálják a külvilágtól teljes elzártan kezelni őket. Vendéget nem fogadhatnak, és saját érdekükben televízióhoz, rádióhoz és újságokhoz sem férhetnek hozzá.

A mérnököt - az amstetteni "rémet" - azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a most negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született, de az egyik néhány napos korában meghalt. A lány és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött egészen mostanáig. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről.

Kepplinger elmondta, hogy az ápoltak - a férje tettéről mit sem tudó nagymama, az anya és öt gyermeke - a körülményekhez képest jól vannak, külön orvos- és pszichológuscsapat foglalkozik velük. A gyerekek gyógypedagógiai és pszichológiai kezelésben részesülnek, és a felnőttek bevonásával családterápiás beszélgetést is folytatnak velük. Néhány napja tanárok járnak ahhoz a két gyerekhez, akik jószerivel egész eddigi életüket a föld alatti odúban töltötték: ők sem írni, sem olvasni nem tudnak, természetes fényt is csak szabadulásuk után láttak.

Az orvosigazgató szerint a hatodik gyerek, a tizenkilenc éves Kerstin, aki életveszélyes állapotban került április 19-én kórházba, még mindig az intenzív osztályon fekszik, de már jobban van - olyannyira, hogy fokozatosan csökkenteni lehet azoknak a gyógyszereknek az adagolását, amelyekkel mesterséges altatásban tartják.

Tulajdonképpen az ő kórházba kerülése eredményezte, hogy fény derült Josef Fritzl szörnyű tettére. A rendőrség azután kezdett el kutatni a szülők - elsősorban is az anya - után, hogy csonttá soványodva, eszméletlen állapotban rábukkantak a lányra az amstetteni ház kapualjában.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×