eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Amikor utoljára látták, a lábánál fogva vonszolta a mélybe a cápa

Sohasem találták meg annak a fiatal kutatónak a holttestét, akit még 2005-ben támadott meg egy nagy fehér cápa. A férfi társa azt mondta: volt náluk cápariasztó eszköz, de nem viselték, mert zavarta volna őket a munkában.

Bíróság vizsgálja a csaknem három éve, 23 esztendősen eltűnt Jarrod Stebhens halálának körülményeit: a fiatal férfinak akkor veszett nyoma, amikor társával, Justin Rowntree-vel az ausztráliai Glenelg közelében fekvő mesterséges zátonynál búvárkodott tintahalikrákat keresve.

A két egyetemi kutató nem számított arra, hogy cápa úszik a közelükbe, ám a nagy fehér megjelent, és előbb Justin Rowntree-t vette célba. A fiatal kutató erős lökést érzett, amely körbefordította, így szemtől szembe került a csaknem 5 méteres ragadozóval.

"Először azt hittem, hogy csak egy delfin, aztán gyorsan kiderült, hogy mégsem az. A cápa egyenesen Jarrod felé úszott, aki orrba vágta az állatot, az meg hirtelen másfelé indult" - emlékezett vissza Justin Rowntree.

A cápa azonban nem gondolta meg magát: rövidesen visszatért és megtámadta Jarrod Stebhenst. A fiatal férfi hiába küzdött az életéért: a nagy fehér megragadta a lábát és a mélybe húzta.

"Villámgyorsan történt" - tette hozzá Rowntree. Társa holtteste, annak ellenére, hogy hosszú időn át és sokan keresték, sosem került elő. A fiatalnak ez volt az utolsó tervezett merülése, utána visszatért volna hazájába, Németországba.

Justin Rowntree a bíróság előtt elmondta: a hajójuk fedélzetén voltak elektromos cápariasztó eszközök, amelyeket az Adelade Egyetem vásárolt munkatársai számára, de nem használták azokat, mert az ormótlan szerkezetek zavarták volna őket a munkában.

Az egyetem Jarrod Stebhens eltűnése óta kötelezővé tette a cápariasztók viselését. A tárgyalás folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×