eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Legyen köztünk híd a hússütés!

A Nobel-békedíjas Desmond Tutu az idei dél-afrikai Braai-nap, a nemzeti hússütő ünnep védnöke. Az érsek szerint a közös szórakozás jó alkalom arra, hogy egyesüljön a megosztott ország.

Desmond Tutu irodája előtti kolbászsütögetéssel ünnepelte, hogy őt választották a Braai-nap védnökének.

"Ez olyasvalami, ami egyesíthet minket. Ez annyira büszkén dél-afrikai, annyira különlegesen dél-afrikai" - mondta.

A Braai-napot, ami nemcsak nemzeti hússütő, de Nemzeti Örökség-nap is, szeptember 24-én tartják.

Idén a szervezők nem egy nagy, központi ünnepséget akarnak rendezni, hanem azt szeretnék, ha az emberek kis közösségekben, családjuk, barátaik körében ünnepelnének.

Hidat ver

"Annyi dolog van, ami szétválaszt bennünket, ez a nap azonban jó alkalom arra, hogy összehozzon minket" - vélte Desmond Tutu.

"Tizenegy különböző hivatalos nyelvünk van, de a csodálatos braai-ra csupán egy xhosául, angulul, afrikaansul, vagy bárhogy máshogy" - tette hozzá.

"Mutattunk már pár dolgot a világnak - mondta a Nobel-békedíjas Tutu -, most mutassuk meg, hogy egy olyan közönséges cselekvés, mint az evés egyesíteni tudja a különböző rasszokat, vallásokat, nemeket, az alacsonyakat, a magasakat, a kövéreket és a soványakat."

Nem is tudja már

Az egykori fokvárosi érsek, aki 1984-ben kapta a Nobel-díjat az apartheidellenes harcáért, továbbra is felemeli szavát az igazságtalanság ellen hazájában és külföldön is.

Desmond Tutu rengeteg szervezet patrónusa, köztük HIV- és TBC-központoké, gyermeksegély-szolgálatoké, árvaházaké, még egy futballklubé is.

Elismeri azonban, hogy nem tudja számon tartani, hány ilyen megtiszteltetést fogadott el az évek során.

"Néha meglep, amikor valaki közli: maga a pártfogónk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×