eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

@-nak neveznék fiukat a szülők

Különleges utónévért küzd sok kínai szülő, vannak, akik azt szeretnék, hogy gyermeküket az elektronikus levelezésből ismert @ karakternek nevezhessék. Nem csoda, hogy változtatni akarnak, Kínában a lakosság 87 százalékát ugyanis a 129 tradicionális név valamelyikével nevezték el.

Sok kínai szülő szembeszáll a hagyományos névadási rendszerrel: utálják, hogy mindössze 129 név közül választhatják ki, hogyan hívják születendő csemetéjüket.

Az ország nyelvészeti bizottságának egyik tagja, Li Juming fura példát hozott: egy család @-nak szerette volna elnevezni a gyermekét. Azzal érveltek, hogy a karakter neve kiejtve nagyon hasonlít a mandarinban használt kifejezéshez, amely annyit tesz 'szeretni (egy fiút)'.

Li Juming azt nem árulta el, hogy vajon a rendőrség - amely irányítója a névadásnak, hiszen ez a szervezet bocsátja ki a személyi igazolványokat - utasította-e vissza az gyereküket @-nak vagy más furcsaságnak elnevezni kívánó szülők kérvényét.

A kínai lakosság - körülbelül 1,3 milliárd ember - 87 százaléka a 129 tradicionális név valamelyikét kapta, a legnépszerűbb ezek közül a Li: csaknem 10 százalékot neveztek el így a szülei.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a különleges nevek: egyre több kicsit neveznek Kevinnek, Vanesszának, Dzsenifernek vagy Cintiának, de anyakönyveztethető név a Mandula, a Málna, az Ajándék vagy az Eperke is.

Néhány évvel ezelőtt azonban az illetékes bizottság nem engedélyezte, hogy szülei hivatalosan is Dömperkének nevezzenek el egy kisfiút.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×