eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Zátonyra futott a merész brit terve - és hajója

Londonból Sydneybe indult, de mindössze három napra úti céljától zátonynak kormányozta hajóját egy brit férfi. Rosszul olvasta a térképet - magyarázta a hibát.

"Navigációs hibát követtem el" - mondta a férfi, miután az ausztrál hajózási biztonsági szolgálat emberei kimentették súlyosan sérült jachtjáról, amelyen egy lidérces éjszakát töltött attól rettegve, hogy hajója elsüllyed.

Stephen Landles tavaly szeptember 29-én, lánya és annak barátja társaságában indult a több mint 21.700 kilométeres útra, kísérői azonban Új-Kaledóniánál magára hagyták, és Sydneybe repültek, hogy bevárják érkezését.

"Jó, ha a navigációs számításokat kétszer is ellenőrzik, és még jobb, ha ketten, mert több szem többet lát" - mondta az 55 éves számítógépes szakember, majd hozzátette: mindig is ki szerette volna próbálni, milyen egyedül hajózni, így nem hagyta volna ki a lehetőséget.

A férfi problémái szerdán kezdődtek, amikor elérte az Elizabeth-zátonyt 185 kilométerre a Lord Howe-szigettől, amelyen végül megfeneklett.

Tudta, hogy észak vagy dél felé kell fordulnia ahhoz, hogy elkerülje a korallzátonyt, félreolvasta azonban a térképfeljegyzéseit, és rászaladt a szirtre, amely alig magasodik ki a tengerből.

Hajója, a Lamachan súlyosan megsérült, és nem lehet tudni, hogy meg tudják-e menteni.

Stephen Landles, aki megmentése estéjén végre rendes főtt ételt ehetett, elmondta: "Választhattam, hogy disznót vagy halat eszem. A disznót választottam: nem bírtam volna a halat, azok után, amin átmentem."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×