eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Mintegy 3 ezer jelöltet jelentettek be az egyéni választókerületekben

Összesen közel 3 ezer egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be a hétfő délutáni határidőig a választókerületi választási bizottságokhoz, ebből már 1265-öt nyilvántartásba is vettek.

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda kedd reggel háromnegyed 9-es adatai szerint - amelyek csak 11 óra után lettek elérhetőek a www.valasztas.hu-n - 2991 egyéni választókerületi jelöltjét tartanak nyilván, ebből 89 független, a többit összesen 74 jelölőszervezet állította.

A választási bizottságok 1265 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 28-an függetlenek, a többiek 60 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 428 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 8 független, a többieket 53 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 50 jelöltje.

A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak 104, az LMP-nek 101, a Momentum Mozgalomnak 66, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 48, a DK-nak 46, az Összefogás Pártnak 45 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Kell az Összefogás Pártnak (39), a Magyar Igazság és Élet Pártjának (37), a Magyarországi Cigánypártnak (35). A Családok Pártjának, a Közös Nevező 2018-nak 3-33, a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak 32, az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak 29-29, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának 28 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Várhatóan a bejelentett jelöltek száma már nem fog változni, de a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok még folyamatosan emelkedni fognak péntekig.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×