eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

A kormány nem lazít a költségvetési fegyelmen – a nap hírei

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kormány továbbra sem kíván lazítani a költségvetési fegyelmen. Több ezer milliárdos közlekedési fejlesztésekről beszélt az építésügyi államtitkár. Kínai légitársaság építhet légikikötőt a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A kormány továbbra sem lazít a költségvetési fegyelmen - közölte a pénzügyminiszter a Portfolionak adott interjúban. Varga Mihály szerint a kkv-szektor, valamint a családok támogatására tervezett ösztönző nem jelenti egy újabb nagy költekezési hullám elindítását. Megerősítette, a kormány az idén 4,5 százalékos, jövőre 3,7, míg 2026-ban 2,9 százalékos hiánnyal számol.

Befektetési ajánlású besorolást adott a csütörtöki, 98 milliárd forintos magyar jenalapú kötvénykibocsátásra a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő indoklásában kiemelte, hogy a hosszú távú magyar államadósság-kötelezettségekre érvényben lévő, befektetési ajánlású osztályzatot a magyar gazdaság sokszínűsége és a robusztus növekedési kilátások támasztják alá.

Több ezer milliárdos közlekedési fejlesztésekről beszélt az építésügyi államtitkár. Lánszki Regő a Közgazdász Vándorgyűlésen azt mondta: a tervek szerint 2025-re 11 olyan kétsávos gyorsforgalmi út lesz, amely eléri az országhatárt. Közölte azt is: a következő években 6.500 milliárd forintot terveznek a vasúti infrastruktúra fejlesztésére elkölteni, ebből 1.500 milliárd forint lesz EU-s támogatás.

Magyarország egyelőre nem fér hozzá az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéhez, így nem tudja az ebből vállalt fejlesztéseit határidőre, 2026 nyaráig elvégezni – idézi a Portfolio az Európai Unió Számvevőszékének jelentését. Az elemzés szerint a ciklus végén ezért Magyarország végleg elveszítheti ezt a forrást, másik 7 tagállam mellett, amelyek megcsúsztak a programok végrehajtásával.

Az egészségüket kockáztatják, akik online próbálnak Ozempic injekciót beszerezni – figyelmeztet a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara. A fogyasztó hatása miatt Magyarországon is fokozottan keresett készítmény sokszor azokhoz a cukorbetegekhez nem jut el, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá. Magyarországon november közepéig hiány lehet a gyógyszerből.

A gyermekvédelemben dolgozók 95 százaléka elfogadta, hogy aláveti magát a kifogástalan életvitel- és a pszichológiai vizsgálatnak – mondta a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek. Fülöp Attila közölte, hogy 12.257 gyermekvédelemi dolgozóból 170-en tagadták meg annak az adatlapnak az aláírását, amellyel az ellenőrzésnek eleget tudtak volna tenni, ezt megelőzően pedig 426-an hagyták el a gyermekvédelmet.

Nem lehet népszavazást tartani a háborús kampányplakátokról, a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Második Reformkor Párt kezdeményezését. Vona Gábor pártja a gyermekek lelki fejlődésének védelmében tiltotta volna meg az ilyen hirdetéseket. Az NVB szerint kérdéssel kapcsolatban felvetődik a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása.

A béketervet először párbeszédnek és tűzszünetnek kell megelőznie az orosz–ukrán háború ügyében – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Orbán Viktor erről az észak-olaszországi Cernobbióban rendezett gazdasági-politikai fórumon beszélt. A miniszterelnök a békemissziójáról ismét azt mondta: az ukrán, valamint az orosz elnökkel tartott találkozói után világossá vált, hogy nincs szándékuk a háború gyors lezárására.

Ismét a nagy hatótávolságú fegyverek Oroszország elleni bevetésének jóváhagyását kérte nyugati szövetségeseitől az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a németországi Ramsteinben lévő amerikai légitámaszponton továbbra is úgy vélte: az orosz területek elleni támadások növelhetik annak esélyét, hogy Moszkva kész legyen a béke megkötésére. Ugyanitt az amerikai védelmi miniszter bejelentette: újabb, 250 millió dolláros katonai támogatást nyújtanak Kijevnek.

Újabb 40 millió euró humanitárius segélyt küld Ukrajnának az Európai Unió, hogy az ország a kritikus infrastruktúrát érő orosz támadások közepette felkészülhessen a télre. Az összeg nagyobbik részét az Ukrajnában működő humanitárius programokra szánják, 5 millió eurót pedig a Moldovában élő ukrajnai menekültek és az őket segítő helyi közösségek kapnak.

Romániában Kelemen Hunort indítja az RMDSZ a november-decemberi államfőválasztáson. Erről a Szövetségi Képviselők Tanácsa döntött Kolozsváron.

Az akkumulátor újrahasznosításról egyeztetett a kínai Ipari és Információ Technológiai Minisztérium vezetőjével Pekingben a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton és hivatali partnere megállapodott abban, hogy a meglévő együttműködési megállapodást kibővítik az akkumulátor-újrahasznosítás témájával. A két ország a turizmus területén is erősíti együttműködését. Nagy Márton célnak nevezte, hogy egy kínai légitársaság hozzon létre légikikötőt a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren.

Dél-Kínában több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát a közeledő Jagi tájfun miatt. A tartomány vízi utasszállító útvonalainak többségét felfüggesztették, és több helyen ideiglenesen az iskolákat is bezárták.

Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara a feljegyzések kezdete óta, és várhatóan az idei év a valaha mért legmelegebb év lesz az Európai Unió klímafigyelő szolgálata szerint. A felszíni átlaghőmérséklet június eleje és augusztus vége között 0,71 Celsius-fokkal magasabb, mint az 1991-től 2020-ig mért augusztusi átlaghőmérséklet.

Címét megvédve aranyérmet szerzett az úszó Pap Bianka az S10-es sérültségi kategória 100 méter hát számában a párizsi paralimpián. A szintén címvédő Konkoly Zsófia ezüstérmet szerzett az S9-es sérültségi kategória 100 méter pillangó úszó számában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 21:12
×
×
×
×