eur:
394.22
usd:
354.52
bux:
72434.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) panelbeszélgetésen vesz részt az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon az észak-olaszországi Cernobbióban 2024. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: újra kell gondolni az uniós zöld megállapodást, ukrajnai béketervre pedig nem szabad várni

Egy olaszországi konferencián szólalt fel a magyar miniszterelnök, szerinte a zöld versenyképesség "sok esetben szembemegy az európai cégek érdekeivel". Beszélt a migráció kezeléséről, Európa három nagy problémájáról és az ukrajnai helyzetről is.

A magyar kormány az uniós elnökség prioritásának a versenyképesség helyreállítását választotta - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Olaszországban, az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon.

A kormányfő úgy vélte, hogy újra kell gondolni az uniós zöld megállapodást, mert sok esetben szembemegy az európai cégek érdekeivel. Példaként hozta fel, hogy a német autógyártók is úgy vélik, hogy nem egyezik az érdekeikkel. "Akkor minek csináljuk?" - tette fel a kérdést.

Emellett Orbán Viktor szerint csökkenteni kell a bürokráciát, kevesebb bürokratikus eljárásra és kevesebb bürokratára van szükség. A miniszterelnök harmadikként azt emelte ki, hogy vissza kell csábítani Euróba a befektetéseket.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni sem a háborút, sem a migrációt.

"Az EU békeprojekt, és most háború van Európában" - hangoztatta Orbán Viktor, aki a migráció kérdését

dezintegráló erőnek

nevezte.

Ha arra kényszerítenek minket, hogy összefogjunk olyan kérdésekben, amelyekben nem értünk egyet, akkor az szétszakítja az Európai Uniót. A migráció olyan ügy, amely szétfeszít - mondta Orbán Viktor a fórumon.

Miért van rá szükségünk? - tette fel a kérdést a kormányfő. Komoly problémának nevezte, hogy Olaszországban és sok más országban probléma van azzal, hogy sok migránst engedtek be és most nehézségekbe ütközik, hogyan lehet velük együtt élni. "De vannak olyan országok, amelyek soha nem léptek erre az útra. Mi soha nem engedtük be őket, így nálunk egyáltalán nincsenek migránsok, nulla" - jelentette ki. Szerinte nekünk nem az a problémánk, hogyan éljünk velük együtt, hanem az, hogyan ne engedjük be őket az országunkba. Ez két különböző kérdés és nem lehet a két különböző nehézséget ugyanazzal a politikai eszközzel kezelni.

Tehát sokkal jobb lenne a migrációval kapcsolatban, ha kimaradási lehetőséget biztosítanának azoknak az országoknak, amelyek nem szeretnék követni a közös migrációs politikát. Sokkal jobb lenne kimaradási lehetőséget biztosítani számukra, mint arra kényszeríteni őket, hogy összefogjanak és ezáltal az egész európai struktúrát szétfeszítsék a konfliktusok - mondta Orbán Viktor.

"Ha béketervre várunk, sose lesz béke"

Ha az ukrajnai háborúban arra várunk, hogy mindkét fél számára elfogadható béketerv szülessen, akkor sosem lesz béke - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Olaszországban, az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon.

A kormányfő szerint nagyon kevés háború folyt úgy Európában, hogy nem volt kommunikáció a hadban álló felekkel, és ha nincs kommunikáció, akkor esély sincs arra, hogy a háború befejeződjön, ezért Ukrajnával és Oroszországgal is fenn kell tartani a kommunikációt. Orbán Viktor kifejtette, hogy a béketeremtést nem béketervvel kell kezdeni. Először kommunikációra van szükség, aztán tűzszünetre, és csak az után lehet béketervet készíteni - magyarázta. A miniszterelnök kitért nyári körútjára is, melynek során Kijevet, Moszkvát, Pekinget és az Egyesült Államokat is felkereste. Azt mondta, azért indult békemisszióra, hogy felmérje a béke esélyeit, és az volt a benyomása, hogy jelenleg egyik fél sem akar békét, mert mindketten azt gondolják, hogy az idő nekik dolgozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×