eur:
396.89
usd:
362.48
bux:
70008.9
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Rétvári Bence parlamenti államtitkár beszédet mond a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Belügyminisztériumban 2023. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Sokat költött a kormány a kórházi klímákra, de lehet, hogy nem eleget

Továbbra is gondot okoz a klímaválság a magyar kórházakban. Rétvári Bence elismerte, hogy kórházakban műtétek maradnak el ezzel összefüggésben.

A velünk élő klímaválságra jellemző, hogy a hetek óta tartó kánikula jelentősen megterheli az emberek szervezetét, különösen az idősek, betegek állapotára van negatív hatással. Az LMP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésében arra figyelmeztetett, hogy fokozattan igaz ez a kórházban, vagy a különböző bentlakásos szociális intézményekben élők esetében, főleg annak tükrében, hogy az elmúlt napokban egyre több olyan hír látott napvilágot, amely kórházak meghibásodott klímaberendezéseiről vagy ezek teljes hiányáról szól - írja az economx.hu.

A szélsőségesen meleg időjárás 2024. július 8-án köszöntött be. Az extrém hőhullám miatt az elmúlt időszakban 22 esetben dőlt meg a melegrekord. Az egészségügyi vezetés vizsgálja és nyomon követi a kórházi klímaberendezések és rendszerek működését – válaszolta a politikus felvetésére augusztus 2-án Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.

Az eddigi vizsgálat szerint a nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átmenetileg a tervezett műtéteket elhalasztani a klimatizálás meghibásodása miatt – ismerte el, majd hozzátette: minden sürgős ellátást igénylő beteget elláttak a kórházak, illetve az azonnali műtéti ellátást igénylő betegeket az Országos Mentőszolgálat másik intézménybe szállította.

Az államtitkár közlése szerint több kórházban is előfordultak kisebb üzemzavarok, amelyek azonban betegbiztonsági problémát nem okoztak, és a felmerülő műszaki problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.

A válaszából az is kiderült, hogy az egészségügyi költségvetés több mint 1 milliárd forintos keretösszeget biztosít a kórházi klímák javítására.

Hozzátette, hogy három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, amelyre a kormányzat eddig tíz milliárd forintot fordított. A műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítania, hogy a kórokozók ne juthassanak be a nyílt műtéti sebekbe, ezért ezek nagy méretű és költséges berendezések. Az egészségügyi vezetés ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálja, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Óriási nyomás nehezedik Nicolas Maduro újraválasztott venezuelai elnökre, mert egyszerre áll külföldi támadás és belföldi össztűz alatt a választtási visszaélések miatt, ráadásul az ország gazdasága is romokban hever – mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Császár Gábor a férfi kézisek kieséséről: jár a kalapemelés a magyar csapatnak

Túl korán sikerült fordítani, mert az várható volt, hogy a házigazdák egészen a legvégéig bírni fogják a nyomást, és nem fognak kipukkadni – mondta a magyar–francia mérkőzésről a Veszprém és a PSG korábbi kézilabdázója. Császár Gábor hozzátette: a magyar csapat minden dicséretet megérdemel, mert csak egy hajszálon múlt a továbbjutása egy nagyon erős csoportból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow

Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow

Nyáron a fű se nő a tőzsdéken, a traderek is nyaralnak, gondolhatnánk, ezzel szemben ma reggel viszonylag durván indult a hét, beszakadtak a részvénypiacok, a kriptopiacok, nagyon csúnyán megütötték a japán részvényeket, az európai tőzsdéken is nagy volt az esés, és az amerikai tőzsdéket sem kímélték. A befektetők most azt árazzák, hogy az Egyesült Államokban recesszió jön, és a Fednek vészkamatcsökkentéseket kell végrehajtania, de a nagy sztori most a japán jen, ami durván erősödik a múlt heti kamatemelés óta, világszerte zárják a befektetők a korábban alacsony jenkamatok mellett hitelekből finanszírozott pozícióikat, és ha ez nem lenne elég, több esetben fontos technikai szintek estek el a piacokon, ami felerősítette az esést, ráadásul durva geopolitikai feszültség van kibontakozóban Irán és Izrael között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×