INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

demokratikus koalíció

klíma

kórház

rétvári bence

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.

Megszólalt a szaktárca a kórházi klimatizálás ügyében

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosítja a kórházak számára a szükséges forrást, ha az intézmények soron kívül szereznének be műszaki berendezéseket – reagált a kórházi klímaberendezésekről szóló képviselői kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A Demokratikus Koalíciótól Oláh Lajos tett fel írásbeli kérdést arról, hogyan kívánja rendezni a kormány a kórházak műtőinek klimatizálását. Kásler Miklós miniszter helyett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt írásban. Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt fontosságúnak tartja az infrastrukturális fejlesztéseket, és emlékeztetett arra, hogy a kórházi eszközök és műszerek beszerzésére 2010 óta 104,6 milliárd forint fejlesztési forrás jutott. Minden egészségügyi beruházásnál az elérhető legmagasabb minőségű megoldásokat igyekeznek alkalmazni, így az is fontos, hogy az új épületekben mindenhol, a régebbi intézményekben pedig ahol csak lehet, legyen légkondicionálás is – írta az államtitkár. Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogyha a kórházak soron kívül szereznének be műszaki berendezéseket, akkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a vis major keret terhére biztosítja az ehhez szükséges forrást.

Ezzel a lehetőséggel kívánt élni a Magyar Kórházszövetség, amely ezért felmérte, hogy melyik intézményekben lenne szükség klímaberendezésekre. Az eredményekről korábban a szervezet elnöke, Ficzere Andrea beszélt az InfoRádiónak.

"108 tagkorzázunk van, ezekből körülbelül a fele küldte meg a válaszokat. Központi műtőben körülbelül 67 százalékban van központi klíma, az intenzív osztályon közel 60 százalékban.

Ami a nagy gond, hogy a betegszobáknak csak az elenyésző részén, 1-2 százalékban van klimatizálás.

Az ambuláns, illetve a vizsgáló helyiségekben is csak 9-10 százalék" – ismertette a szervezet elnöke.

Ficzere Andrea hangsúlyozta, hogy a meleg nehezíti a gyógyulást. "Nem elég, hogy a műtőkben klimatizált a levegő, hanem az lenne a jó, ha a betegszobákban is megfelelő lenne a hőmérséklet, hiszen

a frissen műtött betegek esetében, a gyermekeknél, vagy az idős, elesett pácienseknél borzasztóan befolyásolja a betegek állapotát a hőmérséklet.

Ők sokkal inkább kitettek a hőmérsékletingadozásnak, és a magas hőmérséklet kapcsán kiszáradhatnak, de nehezebben gyógyulnak a sebek, nagyobb az esély szövődmények kialakulására" – sorolta.

Több intézményben is rendelkezésre állnak a klímaberendezések, de nem működnek, vagy karbantartásra szorulnak, erre pedig gyakran forráshiány miatt nincs lehetőség – hívta fel a figyelmet a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Az ÁEEK állja a kórházak soron kívüli klímabeszerzését
 
A címlapról ajánljuk

Durván megbillent a Balaton

63 centis különbség alakult ki a Balaton vízállásában az erős szél hatására a tó két végén....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018