eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay.com

Felemás hírek jöttek a kajszibarackról

A megszokotthoz képest két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai kajszifajták betakarítása, ezért idén hosszú szezonra lehet számítani.

A becslések szerint idén 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez a mennyiség több mint a duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közölte: a 2024-es évben hosszú szezonra lehet számítani, mivel a szokásosnál két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása.

A két szervezet körképe szerint minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek az ültetvényeken, viszont

a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a Dunántúlon, az ország középső, illetve északi és észak-keleti részében.

Elsősorban a Pest, Bács-Kiskun és Borsod vármegyékben fekvő ültetvényeken lehet jelentősebb terméskiesésre számítani. Az elmúlt évek drasztikus fagykárai miatt megállt a korábban elindult termőterület-bővülés: 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700 hektárra nőtt az ültetvények területe, de ez mára 5000 hektárra csökkent.

A legfontosabb termőtájak Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében vannak. A szervezetek emlékeztettek: az évről-évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutatott az elmúlt években.

Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett. Jelezték: az idei évre vonatkozó termésbecslés a következő hetek időjárásának függvényében változhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×