eur:
396.52
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Felemás hírek jöttek a kajszibarackról

A megszokotthoz képest két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai kajszifajták betakarítása, ezért idén hosszú szezonra lehet számítani.

A becslések szerint idén 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez a mennyiség több mint a duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közölte: a 2024-es évben hosszú szezonra lehet számítani, mivel a szokásosnál két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása.

A két szervezet körképe szerint minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek az ültetvényeken, viszont

a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a Dunántúlon, az ország középső, illetve északi és észak-keleti részében.

Elsősorban a Pest, Bács-Kiskun és Borsod vármegyékben fekvő ültetvényeken lehet jelentősebb terméskiesésre számítani. Az elmúlt évek drasztikus fagykárai miatt megállt a korábban elindult termőterület-bővülés: 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700 hektárra nőtt az ültetvények területe, de ez mára 5000 hektárra csökkent.

A legfontosabb termőtájak Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében vannak. A szervezetek emlékeztettek: az évről-évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutatott az elmúlt években.

Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett. Jelezték: az idei évre vonatkozó termésbecslés a következő hetek időjárásának függvényében változhat.

Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×