eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Mártonffy Béla: Rossz szemlélet vezetett oda, hogy a magyar gyümölcstermelés nettó importőrré vált

Fajtavizsgálat, a technológia korszerűsítése és a szövetkezeti formák felelevenítése szükséges ahhoz, hogy fellendüljön itthon a gyümölcstermelés – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke

A jó adottságok ellenére Magyarország a legtöbb gyümölcsből nem önellátó, vagyis csak behozatalból tudja fedezni a szükségleteit. Mártonffy Béla azt mondta az InfoRádióban, hogy az elmúlt években nettó importőrré vált a magyar gyümölcstermelés.

Ennek egyik fő oka a klímaváltozás.

A hosszú és tartós éjszakai-hajnali fagyok országszerte komoly károkat okoztak – elsősorban a a csonthéjasok termésében. A hazai kajszi- és őszibarack, valamint a cseresznye ezt nagyon megsínylette, de volt olyan év is, amikor az almát is érintette a kedvezőtlen helyzet.

Hazánknak ezen túlmenően több technológiai és hatékonysági elmaradottsága is van a nyugati országokkal szemben. A szakember meglátása szerint mutatkozik remény arra, hogy ezt a következő időszakban majd be lehet hozni, mert a kormányzat komoly összegeket fordít a mezőgazdaság fejlesztésére.

Mártonffy Béla hozzátette: az egyik legfőbb probléma az, hogy

a gazdálkodók nem megfelelő fajtákat ültettek az egyes gyümölcsökből.

Emlékeztetett, hogy miután Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, az akkori kormányzat megszüntette a fajtakísérleteket. Ez azt jelentette korábban, hogy ha külföldről behoztak valamilyen gyümölcsfajtát, amit nem Magyarországon nemesítettek, azt ki kellett próbálni és később ennek alapján lehetett telepíteni idehaza, ha bírta az itteni viszonyokat. „Ez a tevékenység megszűnt egy rossz szemlélet miatt, mert világfajtákat akartak Magyarországra szánni, amiket aztán be is lehetett hozni. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy ezek a fajták nem Magyarországra lettek nemesítve, ami lassan-lassan oda vezetett, hogy egyre kevesebb termett belőlük és nagy káruk keletkezett a gazdáknak” – magyarázta.

Mártonffy Béla elmondta: mindezek után Magyarország piaci lehetőségei beszűkültek. Az ismert okok miatt a szakmai szervezetek

a fajtavizsgálatok és a fajtakiválasztás visszaállítását szorgalmazzák, de emellett a technológiaváltást is sürgetik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontosnak tartaná a szövetkezeti rendszer megerősítését is, amelynek nagy hagyománya van az olyan fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban, mint Dánia, Hollandia vagy éppen Franciaország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×