eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Facebook/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Reagált a Máltai Szeretetszolgálat a budai intézményébe bejelentett venezuelai menekültek ügyére

A szervezet szerint az ügyintézéshez szükséges lakcímbejelentés a szociális munka általános gyakorlata, és az önkormányzati választások időpontja nem befolyásolja az intézmények címére bejelentett emberek számát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleményében azt írja az I. kerületi intézményébe bejelentett venezuelai menekültekkel kapcsolatban, hogy a szervezet a szükséges feladatát látta el akkor, amikor a Magyarországra legálisan érkezett, a letelepedésüket segítő programban résztvevő dél-amerikai embereket bejelentette a budai idősek otthonába.

A közleményben hozzáteszik: az érintett menekült családok hivatalos iratainak intézése Magyarországra érkezésük után kezdődik, és kisebb-nagyobb megszakításokkal, de öt éve folyamatosan tart. Budapesten a Fő utcai intézmény lakcímén érhetik el őket a hivatalok, amíg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő programjában részt vesznek. A programból való kilépésük után – amikor például saját lakásba, esetleg önálló albérletbe költöznek – vagy elhagyják a magyar fővárost, vagy a szervezet kijelenti az érintetteket a Fő utcai címről.

Legutóbb idén januárban, azt megelőzően pedig 2023 őszén jelentett ki az ellátásból kikerült családokat az I. kerületi címről a karitatív szervezet.

Az ügyintézéshez szükséges lakcímbejelentés a szociális munka általános gyakorlata,

nemcsak a Máltai Szeretetszolgálatnál, hanem minden olyan szervezetnél, amely otthonukat elveszített személyekről gondoskodik – áll a közleményben.

Sajtóhírek szerint mintegy 800 menekült jutott lakcímhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budai központjában. Az ellenzéki pártok szerint felvetődhet, hogy az önkormányzati választás miatt kaptak lakcímet a venezuelai állampolgárok az I. kerületi intézményben. A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van erre a címre bejelentkezve.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatása szerint 50-70 férőhelyes hajléktalan ellátó intézmények címére több esetben akár 400-500 személyt is bejelentenek a szociális munkások, hogy az érintettek különböző ellátásokat igénybe vehessenek. A feladat a szociális munka jogszabályban is rögzített része, és aki folyamatában figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet, az tudja, hogy a választások időpontja nem befolyásolja az intézmények címére bejelentett emberek számát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×