eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
MOL Bubi kölcsönkerékpárok Budapesten, Batthyány téren 2020. március 19-én. A koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a városban közlekedők száma.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Hogyan kerül 800 venezuelai menekült egy Batthyány téri címre? – itt a "megfejtés"

Mintegy 800 menekült jutott lakcímhez a Máltai Szeretetszolgálat budai központjában. Az ellenzéki pártok szerint felvetődhet, hogy az önkormányzati választás miatt kapott lakcímet 800 venezuelai polgár az I. kerületi intézményben.

Sajtóhírek szerint 800 venezuelai menekültet jelentettek be a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes idősek otthonába az I. kerületben. Az rtl.hu kiemelte, hogy a Fő utcában a Batthyány tér oldalában működő otthonban elsősorban beteg, önellátásra képtelen idősek élnek.

Az InfoRádió megkereste a Máltai Szeretetszolgálatot, amely írásos válaszában hangsúlyozta, a Fő utca 41. címre az elmúlt hónapokban nem jelentettek be új embereket, az ide bejelentettek számára több éve biztosítanak lakcímet, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül.

Hozzátették

a központ, ahol egyébként idősek otthona is működik, lakcímbiztosításként szolgál menekült és lakcímmel nem rendelkező rászorulók, hajléktalan emberek számára.

Jelezték, hogy ez az eljárás nem újdonság, a választásokkal kapcsolatos át- és bejelentkezésektől független, a hajléktalan- és menekültellátásban rendszeresen alkalmazzák más szervezetek is, így teszik lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését.

A Máltai Szeretetszolgálat kitért arra is, hogy a lakcímbiztosításra a menekülteknek azért van szükségük, mert Magyarországra érkezve csak tartózkodási hellyel rendelkeznek. Annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a máltai központ biztosítja számukra a lakcímet.

A például Ukrajnából vagy Venezuelából érkezett menekültek nem laknak ezen a címen, a Máltai Szeretetszolgálat egyéves integrációs programjában vesznek részt. A támogatási időszak végére érve a legtöbben rövid idő alatt önálló lakásba költöznek.

A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van erre a címre bejelentkezve,

ami kiugróan magas szám, mivel a körzetben összesen 2650 választásra jogosult személy lakik.

Tordai Bence, a Párbeszéd - Zöldek frakcióvezetője szerint tömeges betelepítésről van szó, és felmerül a gyanú, hogy a bejelentkeztetett menekülteket le is tudják szavaztatni az önkormányzati választáson.

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi polgármesterjelöltje a menekültek elleni uszítással vádolta meg a Párbeszédet.

"A választási törvény szerint az önkormányzati választáson választójoggal rendelkezik a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív választójoga van a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyeknek is" – mondja ki a törvény.

2019-ben a mostani polgármester, V. Naszályi Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg fideszes elődjét, Nagy Gábor Tamást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×