eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Újból meg lehet állapítani a nyugdíjat, de csak meghatározott esetekben

Ha magasabb nyugdíjat számolnak ki, akkor is csak hat hónapra visszamenőleg jár.

Visszatérő kérdés, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíja a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámítható-e, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, a nyugdíj mellett szerzett keresetek figyelembevételével van-e lehetőség a korábban megállapított nyugdíj későbbi időponttól történő újraszámítására.

Az adozona.hu cikke szerint önmagában a nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással nincs és korábban sem volt jogi lehetőség a kedvezményes öregségi nyugdíj újbóli kiszámítására, illetve annak korrekciójára. A nyugdíj újbóli megállapítására kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, ha annak megállapítása során jogszabálysértés történt, vagy utólag merül fel olyan biztosítási jogviszony, illetve kereseti adat, melyet korábban nyugdíjra jogosító szolgálati időként, illetve a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset számításakor nem vettek figyelembe, és ezen adatokat utólag igazolják valamilyen módon.

A nyugdíj újbóli megállapítása ilyen esetben az eredeti nyugdíjazás időpontjára visszamenőlegesen történik, a számítás az eredeti nyugdíjazás időpontjában hatályos jogi szabályozásnak megfelelően történik (számítási szabályok, valorizációs szorzók) azzal, hogy amennyiben a számítás alapján az érintett személyt magasabb összegű nyugdíj illeti meg, a magasabb összegű nyugellátás legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen illeti meg.

Címlapról ajánljuk

kajak-kenu
Az arany ezúttal elmaradt

Kopasz Bálint címvédőként ezüstérmes lett vasárnap K-1 1000 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon, a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara kajak kettes pedig bronzérmesként zárt 500 méteren.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Tegnap Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy ki kell szélesíteni az ukrajnai békefolyamatban résztvevő országok körét, míg Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében arra szólított fel, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben. Eközben az is kiderült, hogy az unió tagállamai egyelőre nem vesznek részt közvetlenül az 50 milliárd dolláros ukrajnai hitelben, amelyet a G7 csoport a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből finanszírozna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×