eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Újból meg lehet állapítani a nyugdíjat, de csak meghatározott esetekben

Ha magasabb nyugdíjat számolnak ki, akkor is csak hat hónapra visszamenőleg jár.

Visszatérő kérdés, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíja a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámítható-e, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, a nyugdíj mellett szerzett keresetek figyelembevételével van-e lehetőség a korábban megállapított nyugdíj későbbi időponttól történő újraszámítására.

Az adozona.hu cikke szerint önmagában a nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással nincs és korábban sem volt jogi lehetőség a kedvezményes öregségi nyugdíj újbóli kiszámítására, illetve annak korrekciójára. A nyugdíj újbóli megállapítására kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, ha annak megállapítása során jogszabálysértés történt, vagy utólag merül fel olyan biztosítási jogviszony, illetve kereseti adat, melyet korábban nyugdíjra jogosító szolgálati időként, illetve a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset számításakor nem vettek figyelembe, és ezen adatokat utólag igazolják valamilyen módon.

A nyugdíj újbóli megállapítása ilyen esetben az eredeti nyugdíjazás időpontjára visszamenőlegesen történik, a számítás az eredeti nyugdíjazás időpontjában hatályos jogi szabályozásnak megfelelően történik (számítási szabályok, valorizációs szorzók) azzal, hogy amennyiben a számítás alapján az érintett személyt magasabb összegű nyugdíj illeti meg, a magasabb összegű nyugellátás legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen illeti meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×