eur:
396.08
usd:
370.4
bux:
70378.92
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay

Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta: a nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a házi gyermekorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Az országos adatgyűjtés jelenleg is tart. Szakértők szerint az oltásellenes lobbi súlyos károkat okozhat, és már nem csak egy-egy elszigetelt esetről lehet hallani. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára az InfoRádióban elmondta: az oltásellenesség világszerte jelentkező probléma, Magyarországon pedig területenként változó, hogy mennyire jellemző.

Havasi Katalin hozzátette: a magyar szülők többségéről elmondható, hogy felelősen gondolkodik a gyermekei egészségi állapotával kapcsolatban, és az átoltottsági arány világviszonylatban is nagyon jó azokkal a betegségekkel szemben, amelyek a múlt század elején még nagyon magas csecsemőhalálozást okoztak idehaza is.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy „rendre megjelennek olyan valóságtartalommal nem bíró állítások”, melyeknek egyértelműen az a célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban.

„Egy szűk, de igen hangos csoport igyekszik minél több helyre eljutni, és én igyekszem nem reklámot csinálni az ő akcióiknak”

– jegyezte meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta, hogy sok híreszteléssel szemben a kötelező védőoltások nem okoznak autizmust vagy maradandó károsodást a gyermekeknek, és mint mondta, az is gyakori tévhit, hogy a túl sok védőoltás megterheli az immunrendszerüket.

Havasi Katalin arról is beszélt, hogy a szomszédos országokban már nem olyan nagy az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte: éppen ezért különféle behurcolt betegségek előfordulhatnak idehaza,

sok-sok évtizeddel a védőoltások után pedig gyengülhet a védettsége az idősebb korosztályoknak.

Emiatt figyelmeztetett: bár lehetséges, hogy az egy- vagy kétéves gyermekek védettsége „nagyon jó”, és ők védettek lesznek például egy behurcolt szamárköhögéssel szemben, viszont a két hónap alatti csecsemők – akik még nem kapták meg az első védőoltást –, illetve az idősebbek elkaphatják ezt a betegséget, és akár súlyos lefolyású állapot is kialakulhat emiatt.

Ugyanez a helyzet fennáll a többi védőoltás esetében is, ugyanis Havasi Katalin tájékoztatása szerint korábban találkoztak olyan területi minijárvánnyal (rózsahimlő) idehaza, amely behurcolással felnőtteket is megfertőzött, de „szerencsére sikerült gyorsan megállítani” a továbbterjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Netanjahu vádja: Washington visszatartja az Izraelnek szánt fegyvereket

Az Egyesült Államok felülvizsgálja az Izraelnek szánt, nagy pusztítást okozó bombák szállítását. Washington attól tart, hogy ezeket sűrűn lakott területek ellen vethetik be. Előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a szövetséges visszatartja a hadi anyagot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×