eur:
395.13
usd:
368.55
bux:
70405.07
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta: a nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a házi gyermekorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Az országos adatgyűjtés jelenleg is tart. Szakértők szerint az oltásellenes lobbi súlyos károkat okozhat, és már nem csak egy-egy elszigetelt esetről lehet hallani. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára az InfoRádióban elmondta: az oltásellenesség világszerte jelentkező probléma, Magyarországon pedig területenként változó, hogy mennyire jellemző.

Havasi Katalin hozzátette: a magyar szülők többségéről elmondható, hogy felelősen gondolkodik a gyermekei egészségi állapotával kapcsolatban, és az átoltottsági arány világviszonylatban is nagyon jó azokkal a betegségekkel szemben, amelyek a múlt század elején még nagyon magas csecsemőhalálozást okoztak idehaza is.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy „rendre megjelennek olyan valóságtartalommal nem bíró állítások”, melyeknek egyértelműen az a célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban.

„Egy szűk, de igen hangos csoport igyekszik minél több helyre eljutni, és én igyekszem nem reklámot csinálni az ő akcióiknak”

– jegyezte meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta, hogy sok híreszteléssel szemben a kötelező védőoltások nem okoznak autizmust vagy maradandó károsodást a gyermekeknek, és mint mondta, az is gyakori tévhit, hogy a túl sok védőoltás megterheli az immunrendszerüket.

Havasi Katalin arról is beszélt, hogy a szomszédos országokban már nem olyan nagy az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte: éppen ezért különféle behurcolt betegségek előfordulhatnak idehaza,

sok-sok évtizeddel a védőoltások után pedig gyengülhet a védettsége az idősebb korosztályoknak.

Emiatt figyelmeztetett: bár lehetséges, hogy az egy- vagy kétéves gyermekek védettsége „nagyon jó”, és ők védettek lesznek például egy behurcolt szamárköhögéssel szemben, viszont a két hónap alatti csecsemők – akik még nem kapták meg az első védőoltást –, illetve az idősebbek elkaphatják ezt a betegséget, és akár súlyos lefolyású állapot is kialakulhat emiatt.

Ugyanez a helyzet fennáll a többi védőoltás esetében is, ugyanis Havasi Katalin tájékoztatása szerint korábban találkoztak olyan területi minijárvánnyal (rózsahimlő) idehaza, amely behurcolással felnőtteket is megfertőzött, de „szerencsére sikerült gyorsan megállítani” a továbbterjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Az elmúlt években több nagyobb fegyveres konfliktus rázta meg a világot. Oroszország Ukrajna elleni agressziója csak egyike a nemzetközi békét és biztonságot megkérdőjelező eseménynek: a gázai háború folyamatosan fenntartja egy nagyobb közel-keleti konfliktus kitörésének lehetőségét, miközben a térségben még a szíriai, líbiai, jemeni és a szudáni polgárháborúkat sem sikerült rendezni. A magyar kormányzati diskurzusban és egyes nemzetközi körökben pedig már atomcsapásoktól és világháborútól tartanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 12:35
×
×
×
×