eur:
398.24
usd:
371.94
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Mature doctor applying bandage on arm of girl. Female pediatrician is examining child sitting on examination table. Family is visiting clinic during COVID-19 outbreak.
Nyitókép: Getty Images

Durvul az oltásellenes lobbi, már az orvosokat is beperelik

Az oltásellenes szervezetek saját érveikkel próbálják alátámasztani, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek, az oltások pedig sok esetben hatástalanok, sőt ártalmasak is lehetnek. A Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a jogi eljárások miatt halasztódnak a védőoltások, ami akár a járványügyi biztonságot is veszélyeztetheti.

Eljárásokat indítottak és büntetőfeljelentéseket tettek számos magyar gyermekorvos ellen, mivel több esetben nem adtak védőoltás alóli mentesítést – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az oltásellenes lobbi egyre több emberhez jut el, több fórumon rendszeresen tartanak előadásokat is a témával kapcsolatban, melyeken orvosok is felszólalnak. Az egyik ilyen privát Facebook-csoportnak (MAG Népe Mozgalom) több mint huszonhatezer tagja van már. Az egyik védőoltás-ellenes mozgalom oszlopos tagja, Botka István részletes listát tett közzé arról, mely városokban vannak jelen a mozgalom jogászai, akik

arról tájékoztatják a szülőket, milyen lehetőségeik vannak azzal kapcsolatban, hogy megakadályozhassák, hogy a gyermekeik megkapják a kötelező védőoltásokat.

A mozgalmak tagjai szerint sok esetben szükségtelenek, sőt ártalmasak a kötelező oltások. Botka István Facebook-posztjában közölte: jogászaik az ország összes vármegyéjében több mint hetven jogi vagy büntetőeljárást kezdeményeztek az elmúlt fél évben – többek között védőnők, oltóorvosok, gyámügyisek, és népegészségügyi hivatali alkalmazottak ellen.

Az NNGYK azzal reagált az oltásellenes mozgalmak elterjedésére, hogy felhívta a figyelmet: a járványok kialakulásához sok esetben elég, ha csak kismértékben billen fel az átoltottság aránya. A szervezet közölte: az egyes eljárásokkalú

azokat az orvosokat támadják, akik a szakma szabályai szerint végzik a tevékenységüket.

A polgári peres és büntetőperes eljárásokat amiatt indították a gyermekek törvényes képviselői, mert a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a védőoltás alóli mentesítésről, mivel nem volt egészségi akadálya a vakcina beadásának, a szülők pedig sérelemdíjat követelnek.

„Az ilyen jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti” – figyelmeztetett az NNGYK.

A védőoltás alóli mentesítést egyébként a kezelőorvos, a beteg, valamint indokolt esetben a beteg törvényes képviselője kérelmezheti, ennek során minden esetben csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt is.

Az NNGYK arra is kitért: amíg nem ölt olyan mértéket az oltatlanok aránya, ami a kórokozó cirkulációját biztosítja, tömeges megbetegedések, járványok nem lesznek, ugyanakkor

az oltások mellőzésének egyedi és társadalmi következményei is lehetnek.

A szervezet ugyanakkor megnyugtatott mindenkit: hazánkban jelenleg az átoltottság valamennyi kötelező oltásfajtánál meghaladja a 99 százalékot.

Az NNGYK éles bírálatot fogalmazott meg azokkal az orvosokkal szemben, akik aktívan részt vesznek az oltásellenes lobbiban. „Az emberek életének védelmére esküt tevő orvosok minden lehetséges módon a védőoltások hatékonyságára és biztonságosságára hívják fel a figyelmet. Azonban azok az orvosok, akik az oltásokat általánosságban ellenzik, nem a tanulmányaik­nak és orvosi esküjüknek megfele­lően járnak el” – közölte a szervezet.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×