eur:
391.07
usd:
366.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Ötnapos ülésmaratonra készül az Országgyűlés

A képviselők egyebek mellett szavaznak a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután 1 órakor. A képviselő két közelmúltban elhunyt társuk, a független Gyenesei István és a szocialista Lajtai István életútja előtt hajtanak fejet. Ezt követően napirend előtti felszólalások, majd interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el.

Az ellenzék egyebek mellett a kegyelmi botrányról, a nyugdíjasok támogatásáról, a vendégmunkások alkalmazásáról, a kórházi adósságokról, a környezetvédelemről, az akkumulátorgyárakról, és Schadl György állítólagos kormányzati kapcsolatairól faggatja a kormányt. A Fidesz–KDNP-sek a többi között a gyermekvédelem felülvizsgálatáról, a bölcsődefejlesztési programról és a családok állami támogatásáról szeretnének többet megtudni.

A szócsatákat viták követik. Napirendre kerül egyebek mellett a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbítása, amit Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára így indokolt korábban: „A kormány nem korlátlan felhatalmazást kér az Országgyűléstől, a tárgyalt törvényjavaslatban szereplő időkorlát, valamint az Országgyűlés felé fennálló közjogi, politikai felelősséget érvényre juttató tájékoztatási kötelezettség egyértelműen biztosítja a parlamenti kontroll érvényesülését.”

Kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi meg a munkát az Országgyűlés. Ezeket követően más előterjesztések mellett a képviselők asztalára kerül a digitális állam, a jogalkotási törvény és az online csalások elleni fellépés új szabályozása.

Szerda délelőtt fél 11-től határozathozatalokkal folytatják a munkát a parlament tagjai, akik az előbb említett indítványokat szavazzák meg, illetve döntenek a szocialista Molnár Zsolt mentelmi ügyéről is. A voksolások után egyebek mellett munkavédelmi, közlekedési, egészségvédelmi, oktatási és bűnüldözési témájú előterjesztéseket vitatnak meg. Napirendre veszik a 2025-ös év Klebelsberg Kunó emlékévvé és Jókai Mór emlékévvé nyilvánításáról szóló indítványokat is.

Csütörtök reggel 9 órától a többi között az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel, a mezőgazdasággal és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatokat beszélik meg, majd április 15-én, hétfőn napirend előtti és utáni felszólalások, valamint kérdések és azonnali kérdések hangoznak el, továbbá akkor vitatják meg az ellenzék gyermekvédelmi javaslatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×