eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Stadler FLIRT H2 hidrogénvonat
Nyitókép: Stadler

Világrekordot ért el a részben magyar hidrogénvonat - videó

A FLIRT H2 bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a hidrogénüzemű személyszállító vonat által megtett leghosszabb, üzemanyag-utántöltés és újratöltés nélküli távolsággal.

A Stadler a FLIRT H2 hidrogénvonatot először a 2022-es berlini InnoTrans rendezvényen mutatta be a nagyközönségnek. Számos részletes megoldást dolgoztak ki az üzemanyagcellák és a hidrogéntároló rendszerek integrálására a modern FLIRT személyszállító termékcsaládba. Ezek a megoldások azóta alapos tesztelésen estek át, először Svájcban, majd nemrégiben az Egyesült Államokban, Coloradóban egy erre a célra létrehozott tesztgyűrűn.

A Stadler közlése szerint a tesztelés befejezéséhez közeledve nagyon szerették volna bizonyítani a vonata megbízhatóságát és képességeit. Ennek érdekében a Guinness Világrekordot elbíráló csapat szoros felügyelete mellett kísérletet tettek arra, hogy új világrekordot állítsanak fel a hidrogénvonat tankolás vagy újratöltés nélküli hatótávolságára vonatkozóan.

A világrekord út 2024. március 20-án este kezdődött el, amikor a vonat elindult az első köreire a tesztpályán. A Stadler és az ENSCO mérnökeiből álló csapat egész éjszaka és a következő napon váltásban vezette a járművet, és 2024. március 22-én 17.23-kor (közép-európai idő szerint), 2024. március 22-én (március 23-án, közép-európai idő szerint 12.23-kor) fejezte be a sikeres kísérletet. A vonat összesen 1741,7 mérföldet (2803 kilométert) tett meg több mint 46 órán keresztül egyetlen tankolással.

Ezzel a Stadler FLIRT H2 tartja hivatalosan is a világrekordot a hidrogénhajtású személyvonat által megtett leghosszabb távolságban, tankolás vagy újratöltés nélkül megtett távolság tekintetében. A rekordkísérletet a Colorado állambeli Pueblo városában található ENSCO tesztközpontban végezték, ahol a jármű a típusvizsgálati eljárásnak alávetette magát.

Dr. Ansgar Brockmeyer, a Stadler marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Ez a világrekord a legkelendőbb FLIRT villamos motorvonat hidrogénes változatának, a FLIRT H2-nek az ideális hatótávolságát határozza meg. Ez egy óriási teljesítmény az egész csapatunktól, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb világrekord-címet tudhatunk magunkénak.”

A FLIRT H2 az SBCTA számára a Stadler második Guinness-világrekordot nyert alternatív meghajtású vonata. A FLIRT Akku, az akkumulátoros FLIRT modell 2021 decemberében állította fel a leghosszabb, tisztán akkumulátoros üzemmódban, akkumulátoros motorvonattal megtett út világrekordját, 224 kilométert megtéve Németországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×