eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Krími híd tüzét oltják helikopterről Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült.
Nyitókép: MTI/AP

Lezárták a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hidat - a nap hírei

Mind a 6 nagyobb határátkelőt lezárták a lengyel gazdák Lengyelország és Ukrajna között, ahol 2400 kamion torlódott fel. Legalább 15 gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt az utóbbi napokban a gázai övezeti kórházban.

Mind a 6 nagyobb határátkelőt lezárták a lengyel gazdák Lengyelország és Ukrajna között, ahol mintegy 2400 kamion torlódott fel az átkelőkön – írja a The Kyiv Independent. A teherszállító járművek közül csak azokat engedik át, amelyek segélyszállítmányt visznek Ukrajnába. A buszok és a személyautók átkelhetnek a határon. A lengyel gazdák február eleje óta tiltakoznak az olcsó és ellenőrizetlen ukrán agrártermékek miatt.

Lezárták a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hidat. Helyi Telegram-csatornák hajnalban robbanásokról számoltak be Feodoszija térségében, egy olajraktár közelében. A kercsi híd a közelmúltban azért is került a figyelem középpontjába, mert német tisztek arról beszéltek egy, az oroszok által publikált hangfelvételen, hogy fel lehetne robbantani.

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak.

A Gázai övezetben 6 perc alatt mintegy 50 csapást mért az izraeli hadsereg a Hamász terrorszervezetre éjszaka. Földalatti építmények, katonai épületek, páncéltörő rakéták kilövő állásai, harcosok gyülekezőhelyei voltak a célpontok.

Legalább 15 gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt az utóbbi napokban a gázai övezeti Kamal Adván kórházban. Az intenzív osztályon további 6 gyermek élete van veszélyben. Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede van közel az éhínséghez. Az BT ezért ismételten felszólította Izraelt, hogy a segélyek eljuttatása érdekében tartsák nyitva a határátkelőket.

Egy olasz romboló lelőtt egy felé tartó drónt a Vörös-tengeren. A jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben is gyakran támadnak hajókat a gázai palesztinok támogatására.

Iszlamista terrortámadást előzhetett meg a belga rendőrség - közölte az belga közszolgálati média. Egy terrorellenes rendőrségi akció keretében 4 embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szélsőséges iszlamista szervezetekkel állnak kapcsolatban. Az őrizetbe vett személyek közül 3 kiskorú.

Ferenc pápa azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta a közel-keleti konfliktusról mondott, a Szent Péter téren elhangzott beszédében. A katolikus egyházfő kétségbe vonta, hogy a háborúval jobb világ építhető, és elérhető a béke, utalva Ukrajnára is.

Torontóban biztonsági okokból elmaradt tegnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és olasz kollégája, Giorgia Meloni esti találkozója. A kanadai média szerint több száz palesztinbarát tüntető gyűlt össze a torontói szépművészeti múzeum előtt, ahol az estet rendezték.

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Nikki Haley-vel szemben. Idaho államban szintén szombaton tartották a jelölőgyűléseket, az eredményt később hozzák nyilvánosságra.

A francia Nemzeti Tömörülés Franciaország visszatér - Európa újjáéled szlogennel tartotta meg az európai parlamenti választások előtti nyitó kampánygyűlését Marseille-ben. A gyűlést a szuverenista jobboldali párt vezéralakja, Marine Le Pen nyitotta meg, aki bírálta cinizmusáért az államfőt. Úgy vélte, a franciákat ledöbbentette Emmanuel Macron azon kijelentése, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába.

A svájciak megszavazták a 13. havi nyugdíjat, de nemet mondtak a korhatár egy évvel történő emelésére. A szavazásra jogosultak 58 százaléka voksolt igennel szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, amit a kormány ellenzett. A 65 éves nyugdíjkorhatár emelését 75 százalék utasította el.

Texasban tovább küzdenek az állam történetének legnagyobb tűzvészével a tűzoltók. A tűzvész mintegy 4400 négyzetkilométernyi területet érintett Texas északnyugati részén, részben átterjedt a szomszédos Oklahoma államra is. A tűzvésznek eddig 2 halálos áldozata van, és mintegy 500 épület, részben lakóház semmisült meg.

Azonnali válaszokat és cselekvést vár a gödi légszennyezés ügyében az LMP. Az ellenzéki párt sürgette az energiaügyi miniszter, hogy mutassa be a nyilvánosságnak, mi történhetett Gödön az akkumulátorgyárban, és mit tesznek, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. 2019-2022 között a gyárból 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító anyag került a levegőbe.

Megdőlt a hajnali országos melegrekord szombaton is - közölte a HungaroMet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Milotán és Napkoron szombaton csupán 10,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi, erre a napra vonatkozó 9,6 fokos rekordot 1994-ben Mezőhegyesen regisztrálták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×