eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Félelmetes adatokat ismertetett egy ellenzéki politikus a Samsung-ügyben

Azonnali válaszokat és cselekvést vár a gödi légszennyezés ügyében az LMP - jelentette ki az ellenzéki párt országos elnökségének tagja.

Szendefy Mária sürgette, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki a környezetvédelemért is felelős, mutassa be a nyilvánosságnak, mi történhetett Gödön az akkumulátorgyárban, és mit fognak tenni, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a gödi civilek követelésére a helyi légszennyezési adatokat nyilvánosságra hozták az országos környezetvédelmi információs rendszerben. Ezekből kiderült, hogy 2019-2022 között 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító anyag, úgynevezett NMP (N-metil-2-pirrolidon) került a levegőbe Gödön - mondta.

Hozzátette, hogy

az adatok alapján ez 150 milligramm/köbméter kibocsátást jelent. Németországban a kibocsátási határérték egy milligramm/köbméter

- jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy egy hazai rendelet szerint a rákkeltő, mutagén vagy reprodukciós toxicitású anyagok esetében 2 milligramm/köbméter a határérték. Mint mondta, véleményük szerint ennek a határértéknek kellene vonatkoznia az NMP-re is, és ezt az előírást be is kellene tartani.

Az ügyben írásbeli kérdéssel fordulnak az energiaügyi miniszterhez a hatóságok felelősségével és "függetlenségével" kapcsolatban - mondta.

Szendefy Mária kiemelte azt is, hogy pártja követeli olyan monitoringrendszer kiépítését, amelynek segítségével a lakosságot érintő információk "megfelelő gyakorisággal" és könnyen hozzáférhetők.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×