eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Látogatók a Rudas Gyógyfürdő és Uszodában 2016. március 20-án. Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Akár 20 százalékkal is drágulhatnak a fürdőbelépők

A víz- és csatornadíjak emelkedése miatt jelentős áremelés várható idén az ország legtöbb fürdőjében, egyes hazai létesítményeknek akár több tízmilliós pluszköltséggel is számolniuk kell. A Magyar Fürdőszövetség várakozása szerint 15-20 százalékos drágulás is elképzelhető a belépőjegyek esetében.

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az átlagárakat figyelembe véve a nem lakossági fogyasztók számára a vízdíjak a duplájára, a csatornadíjak pedig a két és félszeresére vagy akár a háromszorosára is emelkedhetnek idén.

Kurdi Viktor emlékeztetett, hogy a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által decemberben benyújtott rendelet alapján január elsejétől – tizenkét év után – megváltoztak a nem lakossági fogyasztásarányos víz- és csatornadíjak Magyarországon. A különböző intézmények, kisebb és nagyobb vállalkozások, valamint a gyárak mellett a fürdők is ebbe a kategóriába sorolhatók be.

A rendelet az üzleti vízdíjat köbméterenként országszerte egységesen 731,52 forintban, a vonatkozó alapdíjakat pedig az átfolyási átmérőtől függően havi 1068 és 774 261 forint közötti összegben határozta meg.

A víziközmű-szolgáltatóknak ezeken túl meg kell fizetniük a szennyvízelvezetés díját is, ami a nem lakossági ügyfelek esetében országosan egységesen köbméterenként 1187,87 forint csatornahasználati díjat és 51 forint vízterhelési díjat, valamint az átfolyási mérő átmérőjétől függően bekötésenként 2109 és 1 millió 529 394 forint közötti alapdíjat jelent.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára jelentős drágulásról számolt be a belépőjegyeket illetően. Mint mondta, tavaly fürdőtől függően 25-30 százalékkal emelkedtek az árak,

idén pedig további 15-20 százalékos emelkedés várható.

Balogh Zoltán közölte: Budapest környékén jelenleg körülbelül négyezer forintot kell fizetni a belépésért egy fürdőbe, várakozása szerint ez az összeg emelkedni fog az év további részében. A nagyobb fürdők esetében pedig már most is 7-8 ezer forint körül van egy felnőtt belépőjegy ára, míg a külföldi vendégek által is látogatott fővárosi fürdőknél a tízezer forintot is megközelítheti a jegyár.

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója megerősítette: a legtöbb fővárosi fürdőben már az év elején volt áremelés. Ugyanakkor hozzátette: a legtöbb helyen a drágulás bőven a 2023-as évre vonatkozó átlagos inflációs érték (17,6 százalék) alatt van.

A leglátogatottabb fürdőkben 5-12 százalékos áremelést történt, míg a történelmi, nagy fürdőkben 10-12 százalékkal drágultak a belépők januárban.

A Magyar Fürdőszövetség szerint a közüzemi díjak emelkedése egy kisebb vagy közepes fürdő számára éves szinten tízmilliós nagyságrendű többletköltséget, míg egy nagyobb fürdő esetében akár százmilliót is meghaladó költségnövekedést jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×