eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Egy férfi kezet mos az illegális bevándorlóknak kialakított tranzitzónában a budapesti Nyugati pályaudvarnál a megnyitó napján, 2015. augusztus 14-én. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig mosdót és zuhanyozót helyezett üzembe a területen.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Itt az egységes vízdíj pontos összege, Budapestnek is fizetnie kell

Nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, illetve nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja.

A Portfolio az esti Magyar Közlöny alapján írta meg az egységes vízdíj pontos összegét.

A nem lakossági fogyasztók számára nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, illetve nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja.

Ezek mellé bejön egy alapdíj is, amely az átfolyási átmérőtől függően az ivóvíz esetén havonta 841 forint és 609 ezer forint között, a szennyvíz esetén havi 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között szóródhat.

Egy másik rendelet azt is megszabta, hogy mely vízszolgáltatóknak mennyit kell egy új alap felé negyedévente befizetniük, és melyek kaphatnak abból kompenzációt, illetve az alap kezelője mennyi pénzt fordíthat legfeljebb évente a víziközművek fenntartására.

A lap emlékeztet rá, hogy eddig akár 49-szeres különbség és több mint 900-féle vízdíj volt Magyarországon.

Most létrejön egy alap, amelybe egyes szereplőknek be kell fizetniük, mások onnan kapnak kompenzációt, hogy a szükséges felújítások megtörténjenek - erről korábban már az Infostarton is beszámoltunk.

A legnagyobb összeget a Fővárosi Csatornázási Művek fizeti majd be,

több mint hárommilliárd forintot, de a Fővárosi Vízművek Zrt.-től is várnak 709 millió forintot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×