eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Computer Numerical Control for cutting and weld steel structure at industrial manufacturer. Engineer oder work to CNC machine for build steel frame at steel factory.
Nyitókép: Vithun Khamsong/Getty Images

Mészáros Melinda: nem is a vendégmunkások foglalkoztatása, inkább az elbocsátásuk lehet a gond

A Liga Szakszervezetek vezetője szerint nincs bérletörő hatással a vendégmunkások foglalkoztatása.

A dél-koreai Bumchun salgótarjáni üzemében 60 főt bocsátottak el, többségében magyarokat, kisebb részben külföldieket. Az eset felháborodást okozott, ugyanis decemberben vietnámi vendégmunkások érkeztek a gyárba, akiket éppen a kirúgott munkavállalók tanítottak be. A történtek után a Nemzetgazdasági Minisztérium is vizsgálódni kezdett.

„Nyilván hallunk ilyenekről, de ezeken a helyeken tudomásunk szerint nem is működnek szakszervezetek” – mondta a salgótarjáni eset kapcsán Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője a vg.hu-nak, hangsúlyozva, éppen ezért kell hatékonyabbá tenni az ellenőrzéseket, hogy a jövőben ilyen visszaélések ne fordulhassanak elő.

Az idén életbe lépő idegenrendészeti törvény szerinte akkor lesz működőképes, ha az szigorú, nagy gyakoriságú és hatékonyságú ellenőrzéssel párosul. „Minden jogszabály annyit ér, amennyit abból betartanak vagy betartatnak” – jegyezte meg.

Mészáros Melinda az InfoRádióban elmondta: változatlanul fennáll, hogy a munkáltatónak többe kerül a harmadik országbeliek foglalkoztatása a járulékos költségek (utaztatás, étkezés, szállás) miatt, mint a magyar munkavállalóké. A többletköltség alapvetően abból jelentkezik, hogy az utaztatási költségüket, az előzetes szervezési költséget, a magyarországi tartózkodásuk időtartama alatt az elszállásolások költségeit és az étkezési költséget is a munkáltatók fizetik.

"Kimondható az, hogy legalább 1-1,5 millió forinttal többe kerül éves szinten egy külföldi munkavállaló foglalkoztatása a magyar munkavállalókhoz képest. A bérek tekintetében pedig - mivel rájuk is a magyar munkajogi szabályok vonatkoznak, és a legtöbb cégnél bértarifák vannak érvényben - gyakorlatilag ugyanazt a bért kell biztosítani, mint a magyar munkavállalók számára. Vagyis ilyen oka, indoka nem lehet annak, hogy harmadik országbeli munkavállalókat foglalkoztatnak ma Magyarországon" - utal arra, hogy nem fogja a vendégmunkások foglalkoztatása letörni a béreket.

Megjegyezte: ezen a piacon is nagyon komoly verseny alakult ki a közép-kelet-európai országok és a nyugati országok között.

"A megfelelően kvalifikált, jól integrálható harmadik országbeli munkavállalóknál már bérverseny van, és ebben azért a közép-kelet-európai országok nem állnak nyerésre" - fogalmazott.

A Liga vezetője szerint egyébként

sokkal inkább az okozhat problémát a következő időszakban, hogy nehezebb lesz kirúgni a vendégmunkásokat, mint a magyarokat,

mivel eleve többet költenek arra, hogy idehozzák és itt foglalkoztassák őket, tehát a befektetett időt és összeget a munkáltató nem akarja majd elveszíteni.

Közép és hosszú távon esetleg az jelenthet Mészáros Melinda szerint problémát, hogyha a hazaiakhoz képest nagyobb számban foglalkoztatnak külföldi munkavállalókat egy-egy vállalatnál, és ott nem működnek érdekképviseletek, szakszervezetek, nem folytatnak bértárgyalásokat, akkor nincs garancia a megfelelő éves béremelésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×